Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburg landelijk koploper in ziekteverzuim

Geplaatst opdonderdag 29 oktober 2020 - 16:25

Nergens in Nederland is het ziekteverzuim onder werknemers zo hoog als in Limburg. In de eerste helft van dit jaar 4,7 procent. Terwijl het landelijk gemiddelde 4,2 procent per jaar is.

Dat zeggen arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare. Die melden een lichte stijging ten opzichte van voorgaande jaren.

Corona
De eerste coronagolf heeft weinig invloed gehad op het ziekteverzuim, zeggen de arbodiensten. De afgelopen maanden waren voor veel mensen stressvol. Toch zien ArboNed en HumanCapitalCare dat niet terug in een toename van psychisch verzuim.

"De meest gegeven diagnose bij langdurig verzuim is met 37 procent nog steeds 'psychische klachten' en dat aantal is nu dus nog lastig in te schatten. Vooral omdat we vanuit de eerste coronagolf weten dat psychische klachten vaak pas later optreden, als de piek van de golf weer voorbij is", benadrukt bedrijfsarts en directeur medische zaken bij ArboNed Truus van Amerongen in L1 Vandaag.

Leeftijdscategorie
In Limburg hebben werknemers in de groot- en detailhandel en de bouwsector zich het vaakst ziek gemeld. Dat heeft volgens Van Amerongen te maken met de hogere gemiddelde leeftijd in Limburg dan in de rest van het land. "Die groep heeft mogelijk meer fysieke problemen."

'Verschil is niet groot'
Daarnaast is het opvallend dat de psychische factor in onze provincie minder dominant is in het verzuim. Dat komt volgens ArboNed onder meer door de opbouw van de beroepsbevolking in Limburg. "Het relatief lage aandeel van psychische klachten in Limburg komt vooral doordat het overige verzuim in Limburg hoog is. Als we per bedrijfstak kijken, dan zien we in Limburg geen bijzondere uitschieters. Sommige bedrijfstakken zitten boven het landelijke gemiddelde en sommige eronder. Qua verzuim door psychische klachten komt Limburg daardoor net onder het landelijk gemiddelde uit, maar het verschil is niet zo groot", legt Van Amerongen uit.

Aandacht voor werknemers
Hoewel het effect van de coronamaatregelen nog niet direct zichtbaar is in de cijfers, roept Van Amerongen werkgevers op om wel alert te blijven. "Kijk als ondernemer naar je eigen cijfers. Signalen kunnen worden onderschat. Mensen kunnen alsnog omvallen en ga daarom met elkaar in gesprek." Ook vindt Van Amerongen het belangrijk dat werknemers die thuis werken, moeten kunnen afschakelen. “Blijf bewegen en probeer tijd aan leuke dingen te besteden. De mogelijkheden zijn iets minder met de huidige regelgeving, maar er blijft genoeg over. "

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen