Nergens in Nederland is het ziekteverzuim onder werknemers zo hoog als in Limburg. In de eerste helft van dit jaar 4,7 procent. Terwijl het landelijk gemiddelde 4,2 procent per jaar is.
Dat zeggen arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare. Die melden een lichte stijging ten opzichte van voorgaande jaren.
Corona
De eerste coronagolf heeft weinig invloed gehad op het ziekteverzuim, zeggen de arbodiensten. De afgelopen maanden waren voor veel mensen stressvol. Toch zien ArboNed en HumanCapitalCare dat niet terug in een toename van psychisch verzuim.
"De meest gegeven diagnose bij langdurig verzuim is met 37 procent nog steeds 'psychische klachten' en dat aantal is nu dus nog lastig in te schatten. Vooral omdat we vanuit de eerste coronagolf weten dat psychische klachten vaak pas later optreden, als de piek van de golf weer voorbij is", benadrukt bedrijfsarts en directeur medische zaken bij ArboNed Truus van Amerongen in L1 Vandaag.
Leeftijdscategorie
In Limburg hebben werknemers in de groot- en detailhandel en de bouwsector zich het vaakst ziek gemeld. Dat heeft volgens Van Amerongen te maken met de hogere gemiddelde leeftijd in Limburg dan in de rest van het land. "Die groep heeft mogelijk meer fysieke problemen."
'Verschil is niet groot'
Daarnaast is het opvallend dat de psychische factor in onze provincie minder dominant is in het verzuim. Dat komt volgens ArboNed onder meer door de opbouw van de beroepsbevolking in Limburg. "Het relatief lage aandeel van psychische klachten in Limburg komt vooral doordat het overige verzuim in Limburg hoog is. Als we per bedrijfstak kijken, dan zien we in Limburg geen bijzondere uitschieters. Sommige bedrijfstakken zitten boven het landelijke gemiddelde en sommige eronder. Qua verzuim door psychische klachten komt Limburg daardoor net onder het landelijk gemiddelde uit, maar het verschil is niet zo groot", legt Van Amerongen uit.
Aandacht voor werknemers
Hoewel het effect van de coronamaatregelen nog niet direct zichtbaar is in de cijfers, roept Van Amerongen werkgevers op om wel alert te blijven. "Kijk als ondernemer naar je eigen cijfers. Signalen kunnen worden onderschat. Mensen kunnen alsnog omvallen en ga daarom met elkaar in gesprek." Ook vindt Van Amerongen het belangrijk dat werknemers die thuis werken, moeten kunnen afschakelen. “Blijf bewegen en probeer tijd aan leuke dingen te besteden. De mogelijkheden zijn iets minder met de huidige regelgeving, maar er blijft genoeg over. "