Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburg krijgt proeflab voor Einstein Telescoop

Geplaatst opwoensdag 27 maart 2019 - 16:02

Het proeflab om de mogelijke komst van de Einstein Telescoop naar Zuid-Limburg mogelijk te maken, heeft definitief groen licht gekregen.

Het ETPathfinder-laboratorium gaat zich in Limburg bezighouden met technieken waarmee de toekomstige zwaartekrachtsgolvendetector zo nauwkeurig mogelijk gemaakt wordt.

Ook voor bedrijven
De technologie uit dat lab kan dan ook elders toegepast worden, is de bedoeling.
Het laboratorium gaat 14,5 miljoen euro kosten, en gaat werken aan onder meer koelingsinstallaties, vacuümtechnologie en zeer nauwkeurige spiegels. Dat zijn allemaal cruciale onderdelen voor de Einstein Telescoop, al is de techniek veel breder toepasbaar en dus ook interessant voor bedrijven. Het lab moet in 2023 in gebruik worden genomen.

Lees ook: 'Maastricht moet centrum zwaartekrachtsgolfmeting worden'

Universiteit
ETPathfinder bestaat uit een consortium van vijftien partijen in Nederland, België en Duitsland, met daarin een grote rol voor de universiteiten van Maastricht en Leuven. Het staat onder leiding van Nikhef, een Nederlands wetenschappelijk instituut dat zich bezig houdt met subatomaire fysica.

Relativiteitstheorie
Zuid-Limburg is een van de drie regio's in Europa die in beeld zijn voor de Einsten-telescoop. Die gaat bestaan uit drie kilometerslange ondergrondse buizen waarin met laserstralen zogenoemde zwaartekrachtgolven kunnen worden gedetecteerd. Die golven werden door Albert Einstein voorspeld in zijn algemene relativiteitstheorie.

In 2021 moet duidelijk worden of de Einsteintelescoop naar Limburg komt. De andere mogelijke locaties zijn Sardinië en Hongarije.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen