Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburg is koploper aantal nieuwe coronabesmettingen

Geplaatst opdinsdag 5 oktober 2021 - 16:09

Limburg is afgelopen week koploper in Nederland geworden als het gaat om het aantal nieuwe coronabesmettingen per hoofd van de bevolking. Dat blijkt uit de weekcijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) die dinsdag zijn gepubliceerd.

De provincie telde per aantal inwoners gemiddeld meer coronagevallen dan andere regio's. Zuid-Limburg voert de lijst aan, gevolgd door Noord-Limburg. Ze staan boven steden zoals Den Haag en Rotterdam die tot voor kort brandhaarden van het coronavirus bleken.

Positieve testen
In Zuid-Limburg steeg afgelopen zeven dagen het aantal nieuwe coronagevallen naar 477 tegenover 469 de week daarvoor. Noord-Limburg werden in dezelfde periode 415 personen positief getest op het coronavirus tegenover 469 de week daarvoor. Dat is weliswaar een daling, maar nog altijd goed voor een tweede plek op de besmettingslijst van het RIVM.

'Ranglijst'
Zowel in Zuid- als Noord-Limburg bedraagt het aantal nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners bijna 80. Nummer drie op de lijst is Gelderland-Midden met 74 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners. De regio's Rotterdam en Den Haag komen daar achteraan met respectievelijk 71 en 69 besmettingen per 100.000 inwoners.

Ziekenhuisopnames
Het aantal coronapatiƫnten dat afgelopen week in een Limburgs ziekenhuis belandde, nam daarentegen af. Afgelopen week ging het om 3 personen, tegenover 8 opnames een week eerder.

Overlijdens
Het aantal overlijdens in relatie met het coronavirus liep de laatste zeven dagen op naar 5, tegenover 2 in de week daarvoor.

Stabilisatie
De stijging van het aantal nieuwe besmettingen in Limburg staat niet op zich. In de afgelopen week registreerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) landelijk 12.016 positieve tests, 2 procent meer dan vorige week. Het instituut spreekt van een stabilisatie. Ook het reproductiegetal kruipt omhoog. Het aantal gemelde ziekenhuisopnames en sterfgevallen bleef ongeveer gelijk.

Thuis besmet raken
Het aantal coronagevallen neemt vooral toe onder twintigers, dertigers, vijftigers en zestigers. Zo testten bijna 2100 mensen van 20 tot en met 29 jaar positief, 7 procent meer dan de week ervoor. Het aantal coronagevallen onder dertigers steeg met 5 procent, onder vijftigers met 11 procent en onder zestigers met 18 procent. Onder jonge kinderen daalt het aantal gevallen juist. Meer dan de helft van alle mensen raakt nog steeds thuis besmet. Het aandeel van horeca in alle besmettingen veranderde niet, het percentage mensen dat op het werk besmet raakte, steeg wel.

Intensive care
Bij 235 mensen waren de klachten zo erg, dat ze vorige week in een ziekenhuis werden opgenomen. Dat is vrijwel gelijk aan de 236 opnames in de week ervoor. Het aantal mensen dat op een intensive care kwam te liggen, daalde wel, van 59 naar 46. Het RIVM kreeg uit heel Nederland 29 meldingen van sterfgevallen, tegen 34 de week ervoor.

Reproductiegetal
Het reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het coronavirus zich verspreidt, steeg naar 0,96. Dat is het hoogste niveau in de afgelopen weken. Als het cijfer onder de 1 zit, daalt het aantal nieuwe besmettingen nog wel, maar hoe dichter bij de 1 het cijfer komt, hoe langzamer die daling gaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen