Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburg is kampioen mantelzorg: Mook en Middelaar koploper

Geplaatst opdonderdag 23 september 2021 - 9:54

Limburg is koploper op het gebied van mantelzorg.

16 procent van de provinciegenoten biedt meer dan elf uur per week de helpende hand aan een naaste of bekende, die ziek of gehandicapt is en daardoor hulpbehoevend. Dat blijkt uit de meest actuele Gezondheidsmonitor.

Mook en Middelaar
Mantelzorgkampioen is de gemeente Mook en Middelaar. Daar is een op de vijf inwoners als mantelzorger actief. Onderaan het provinciale lijstje bungelt Maastricht: in de provinciehoofdstad verleent 13 procent van de volwassenen mantelzorg. Dat staat gelijk aan het landelijk gemiddelde.

Enquête
De Gezondheidsmonitor is een vierjaarlijkse enquête van het CBS, het RIVM en de GGD'en. De monitor meet de gezondheid, leefstijl en sociale situatie van Nederlanders. Het onderzoek is in 2020 uitgevoerd en er hebben 540.000 Nederlanders aan deelgenomen.

De onderzoekers definiëren een mantelzorger als iemand die voor langere tijd hulp verleent en dat vrijwillig, dus onbetaald, doet. Vrijwilligers vanuit een vrijwilligerscentrale zijn niet meegenomen in de onderzoeksresultaten. Zij werken weliswaar vrijwillig, maar niet per se bij een naast familielid, een vriend of een bekende.

Zeeland
Naast Limburg staat de provincie Zeeland: ook 16 procent van de Zeeuwen is als mantelzorg actief. Daarna volgt Overijssel met 15 procent.

In Flevoland en Drenthe besteden mantelzorgers gemiddeld genomen de meeste tijd aan de hulp bij een naaste of bekende: ongeveer 14 uur per week.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen