Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburg hofleverancier voor databank natuurwaarnemingen

Geplaatst opzondag 8 juli 2018 - 19:23

Vanuit Limburg is een omvangrijke bijdrage geleverd aan een wereldwijde databank voor natuurwaarnemingen.

Met behulp van deze databank wordt de diversiteit aan dier- en plantensoorten op onze planeet in kaart gebracht.

Wereldwijd zijn één miljard waarnemingen ingezonden. Nederland is een van de hofleveranciers. Het Natuurhistorisch Museum in Maastricht springt eruit, dat stuurde 45.000 waarnemingen in.

Historische weergave
"Het belangrijkste stuk is misschien wel de documentatie van een huisarts uit Nuth van begin vorige eeuw", vertelt bioloog Paul Beuk van het museum. "Hij bracht een groot deel van de flora van Limburg in kaart."

De gegevens in de databank worden gebruikt voor het ontwikkelen en beschermen van natuur en milieu. "Het biedt een historische weergave van allerlei soorten platen en dieren. Via de databank kun je zien bij welke soorten er sprake is van een vooruitgang of juist achteruitgang", aldus Beuk.

Luister ook: 'Maastricht' topleverancier voor wereldwijde natuurdatabank

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen