Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburg heeft veel zaadtelers en die gebruiken veel grond

Geplaatst opwoensdag 26 september 2018 - 6:10

De meeste zaadtelers zijn te vinden in Limburg.

Samen met Noord-Brabant en Noord-Holland zijn de Limburgse telers goed voor bijna 70 procent van de totale teelt in ons land. Volgens het CBS is het teeltoppervlak de afgelopen vijftien jaar in alle provincies in omvang toegenomen.

Glasgroenten
Het telen van zaden en opkweekmateriaal, zoals jonge plantjes, neemt steeds meer landbouwgrond in beslag. Het oppervlak voor de zogenoemde opengrondsgroenten steeg tussen 2002 en 2018 naar een recordhoogte van 2240 hectare. Ook de oppervlakte voor de productie van zaden voor de teelt van glasgroenten steeg sterk en nam met twee derde toe tot 490 hectare.

Spinaziezaadjes
Op grofweg een vijfde van het areaal voor de opengrondgroenteteelt, werden in 2017 spinaziezaadjes gekweekt. Dit was bijna 425 hectare. Asperges en winterprei stonden op een tweede en derde plaats met een teeltoppervlakte voor de zaadproductie van 380 respectievelijk 250 hectare.

Nieuw dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen