Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburg heeft minste jonge leraren

Geplaatst opwoensdag 19 oktober 2016 - 6:32

Limburg heeft de minste jonge leraren in het voortgezet onderwijs. In het noorden en zuiden van de provincie is zelfs een derde van de docenten op middelbare scholen ouder dan 55 jaar.

Dit staat in de onlangs verschenen Onderwijsatlas voortgezet onderwijs, die de arbeidsmarkt op het gebied van onderwijs in kaart brengt.

Minder leerlingen
Dat er relatief maar weinig jonge docenten werkzaam zijn in Limburg, heeft vooral te maken met de snel teruglopende leerlingenaantallen. Na jaren van groei in het voortgezet onderwijs, schuift landelijk de krimp in het basisonderwijs door. De prognose van de Onderwijsatlas is dat het aantal leerlingen in Nederland tot 2020 met 6 procent gaat dalen. Die krimp zal het meest te zien zijn in brugklassen en het vmbo.

Westelijke Mijnstreek
Maar in de meeste delen van Limburg gaat die terugloop volgens de verwachtingen de komende jaren enorm hard: 15 tot 20 procent. Alleen in de Westelijk Mijnstreek gaat de daling de komende jaren iets minder hard met 'slechts' 10 tot 15 procent.

Wordt 1Limburg Nieuwssite van het Jaar? Stem hier, haal die award naar Limburg en maak kans op mooie prijzen!

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Tekort aan leraren groeit, provincie grijpt in
Nog geen besluit over snuivende leraar Maastricht
School doet aangifte tegen racistische nepleraar
Limburgse basisschoolleraren gaan weer staken in april
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen