Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburg heeft geen criminele jeugdbendes meer

Geplaatst opdonderdag 12 maart 2015 - 5:59

De intensieve aanpak van criminele jeugdbendes en overlastgevende jongeren in Limburg werpt z’n vruchten af.

Dat blijkt uit cijfers die de politie-eenheid Limburg op verzoek van Dagblad De Limburger en Limburgs Dagblad verstrekt heeft.

Jeugdbende
Sinds de jaarwisseling kent de provincie geen criminele jeugdbende meer. In 2014 waren dat er nog twee. Daarnaast is het aantal hinderlijke en overlastgevende jongerengroepen in een tijdsbestek van twee jaar gekrompen van 95 naar 55.

Misdaadcijfers
Het verdwijnen van criminele jeugdbendes heeft als bijkomend effect dat misdaadcijfers van bijvoorbeeld (roof)overvallen en brandstichtingen in de provincie ook gedaald zijn. "Het gevoel zegt dat dit klopt, maar met cijfers is dat echter niet te onderbouwen”, zegt Ingrid Schäfer, portefeuillehouder jeugd bij de politie Limburg.

Intensieve aanpak
De daling van het aantal jeugdige probleemgroepen is volgens politie en justitie het resultaat van een stevige aanpak die sinds enkele jaren wordt toegepast.

Daarbij wordt onder regie van gemeenten met talrijke organisaties van Openbaar Ministerie tot en met leerplichtambtenaar en lokale verenigingen samengewerkt om enerzijds 'rotte appels' te isoleren door ze letterlijk zo snel en lang mogelijk vast te zetten en anderzijds te voorkomen dat de overige jongeren in de groep – veelal meelopers – afglijden.

Positieve trend
De aanpak van jeugdcriminaliteit en jeugdoverlast staat sinds 2009 hoog op de prioriteitenlijst van het Rijk. Elk half jaar wordt om die reden het aantal problematische jeugdgroepen in beeld gebracht. Nam landelijk het aantal jeugdgroepen al langer af; in Limburg is de positieve trend pas de laatste twee jaar ingezet.

Leidende rol voor gemeenten
Officier van Justitie Maria El Jerrari, tot 1 januari jeugdofficier van het Openbaar Ministerie (OM), wijst naar een aanpassing in de aanpak die daar van invloed bij kan zijn geweest. Was voorheen het OM leidend bij de aanpak van de criminele groepen; nu zijn dat de gemeenten.

"Zij staan veel dichter op het vuur, weten wat er nodig is in hun regio en hebben bovendien al contact met alle instanties die zouden kunnen helpen. Als spin in het web past de regierol gemeenten daarom veel beter."

Lees het uitgebreide verhaal donderdag in Dagblad De Limburger en Limburgs Dagblad of via de Krant Online editie Venlo.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Jeugd zorgt voor geluidsoverlast, politie grijpt in
Old Bejaarden Oud Handen
Extra controles op overlastgevende jeugd bij bejaardenhuis
Politie gaat jeugd die buurt terroriseert aanpakken
Meer controle sportparken Roermond
Overzicht
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen