Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Limburg heeft geen criminele jeugdbendes meer

Geplaatst opdonderdag 12 maart 2015 - 5:59

De intensieve aanpak van criminele jeugdbendes en overlastgevende jongeren in Limburg werpt z’n vruchten af.

Dat blijkt uit cijfers die de politie-eenheid Limburg op verzoek van Dagblad De Limburger en Limburgs Dagblad verstrekt heeft.

Jeugdbende
Sinds de jaarwisseling kent de provincie geen criminele jeugdbende meer. In 2014 waren dat er nog twee. Daarnaast is het aantal hinderlijke en overlastgevende jongerengroepen in een tijdsbestek van twee jaar gekrompen van 95 naar 55.

Misdaadcijfers
Het verdwijnen van criminele jeugdbendes heeft als bijkomend effect dat misdaadcijfers van bijvoorbeeld (roof)overvallen en brandstichtingen in de provincie ook gedaald zijn. "Het gevoel zegt dat dit klopt, maar met cijfers is dat echter niet te onderbouwen”, zegt Ingrid Schäfer, portefeuillehouder jeugd bij de politie Limburg.

Intensieve aanpak
De daling van het aantal jeugdige probleemgroepen is volgens politie en justitie het resultaat van een stevige aanpak die sinds enkele jaren wordt toegepast.

Daarbij wordt onder regie van gemeenten met talrijke organisaties van Openbaar Ministerie tot en met leerplichtambtenaar en lokale verenigingen samengewerkt om enerzijds 'rotte appels' te isoleren door ze letterlijk zo snel en lang mogelijk vast te zetten en anderzijds te voorkomen dat de overige jongeren in de groep – veelal meelopers – afglijden.

Positieve trend
De aanpak van jeugdcriminaliteit en jeugdoverlast staat sinds 2009 hoog op de prioriteitenlijst van het Rijk. Elk half jaar wordt om die reden het aantal problematische jeugdgroepen in beeld gebracht. Nam landelijk het aantal jeugdgroepen al langer af; in Limburg is de positieve trend pas de laatste twee jaar ingezet.

Leidende rol voor gemeenten
Officier van Justitie Maria El Jerrari, tot 1 januari jeugdofficier van het Openbaar Ministerie (OM), wijst naar een aanpassing in de aanpak die daar van invloed bij kan zijn geweest. Was voorheen het OM leidend bij de aanpak van de criminele groepen; nu zijn dat de gemeenten.

"Zij staan veel dichter op het vuur, weten wat er nodig is in hun regio en hebben bovendien al contact met alle instanties die zouden kunnen helpen. Als spin in het web past de regierol gemeenten daarom veel beter."

Lees het uitgebreide verhaal donderdag in Dagblad De Limburger en Limburgs Dagblad of via de Krant Online editie Venlo.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Jeugd zorgt voor geluidsoverlast, politie grijpt in
Old Bejaarden Oud Handen
Extra controles op overlastgevende jeugd bij bejaardenhuis
Politie gaat jeugd die buurt terroriseert aanpakken
Meer controle sportparken Roermond
Overzicht
Pinkpop-kaarten
Uitgelicht
Win twee Pinkpop weekendkaarten en campingplaats
Inschrijven
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
EK Triathlon in Weert live op L1.nl
Uitgelicht
EK Triathlon in Weert live op 1Limburg en L1.nl

Zwemmen, fietsen en hardlopen: ook in 2019 belooft de Stadstriathlon in Weert wederom een waar spektakel én een slijtageslag te worden. Het evenement is dit jaar tevens het decor van het EK Triathlon. L1 en 1Limburg zijn er live bij.

Je kunt beelden de races via livestreams volgen op 31 mei t/m 2 juni.

Bekijk hier de livestreams
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda
L1mbo Top 100
Uitgelicht
Stem op je favoriete Limburgse liedje!

Voor de 23e keer wordt de L1mbo Top 100 met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 30 mei 2019. En jij zorgt voor de samenstelling van de lijst!

Breng hier je stem uit

Meest gelezen