Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburg enige provincie met gedeputeerden Forum en PVV

Geplaatst opvrijdag 7 juni 2019 - 16:30

Limburg krijgt als enige provincie in Nederland gedeputeerden van Forum voor Democratie en PVV.

Dat maakte formateur Ger Koopmans (CDA) vrijdagmiddag bekend tijdens een persconferentie.

Gedeputeerden
Er komen in totaal zeven gedeputeerden, net zoveel als bij het begin van het vorige provinciebestuur. Voor Forum wordt lijsttrekker Ruud Burlet uit Geleen gedeputeerde. Robert Housmans uit Born is de gedeputeerde voor de PVV. Housmans was ook lijsttrekker en zit sinds 2015 in het Limburgs Parlement. Hij is momenteel fractievoorzitter.

Forum
Forum voor Democratie was de grote winnaar van de provinciale statenverkiezingen in maart. De partij behaalde in één klap zeven van de 47 zetels in het Limburgs Parlement. De PVV heeft er ook zeven, twee minder dan in de vorige periode.

GroenLinks
Een opvallend nieuw gezicht in het provinciebestuur is oud-GroenLinks statenlid en fractievoorzitter Carla Brugman uit Blitterswijck. Dat is heel opmerkelijk omdat haar partij om principiële en inhoudelijke redenen niet in één college wil zitten met Forum voor Democratie en PVV. Brugman gaat daarmee tegen de partijlijn in. Zij is sinds een jaartje wethouder in Venray, maar daar stopt ze mee. Brugman zat van 2011 tot en met eind september vorig jaar in het Limburgs Parlement.

Lees ook: Linkse partijen willen geen coalitie vormen met PVV en FvD

Lokaal-Limburg
Een andere nieuwe gedeputeerde is oud-wethouder Andy Dritty van Landgraaf. Dritty bekleedde die functie van 2006 tot en met 2014. Daarna was hij vier jaar lang fractievoorzitter van zijn partij GBBL in de gemeenteraad van Landgraaf. Sinds juni 2014 is Dritty directeur van het Nederlands-Duitse samenwerkingsverband Euregio Rijn-Maas-Noord. GBBL is aangesloten bij Lokaal-Limburg. Maar Dritty zit er niet namens die partij. Die heeft zich juist teruggetrokken uit de coalitiebesprekingen omdat Dritty buiten haar om zou zijn benaderd door formateur Ger Koopmans. Zelf had de partij andere kandidaat-gedeputeerden op het oog.

Lees ook: Lokaal-Limburg trekt zich terug uit coalitiebesprekingen

Oude bekenden
Drie gedeputeerden van het vorige provinciebestuur blijven op post. Voor het CDA zijn dat Ger Koopmans en Hubert Mackus, voor de VVD Joost van den Akker. Het is de bedoeling dat de nieuwe gedeputeerden op 28 juni worden geïnstalleerd. Het college-programma moet zo’n week daarvoor klaar zijn.

Experiment
In tegenstelling tot wat gebruikelijk is, komt er geen traditioneel coalitieprogramma dat wordt ondertekend door betrokken partijen. In plaats daarvan komt een programma dat wordt opgesteld door het college. Op basis daarvan worden dan voorstellen gedaan en het Limburgs Parlement moet daar dan een oordeel over geven, waarbij wisselende meerderheden mogelijk zijn. Er is dus een minder hechte band tussen provinciebestuur en partijen.

Lees ook: Traditionele coalitie in Gouvernement niet mogelijk

Hoe dat in de praktijk werkt, moet uiteraard nog worden afgewacht. CDA,VVD, Forum voor Democratie en PVV zijn samen in ieder geval goed voor 28 van de 47 zetels.

Mijn Limburgs Hart zamelt geld in voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg. Steun de actie.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen