Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburg enige provincie met gedeputeerden Forum en PVV

Geplaatst opvrijdag 7 juni 2019 - 16:30

Limburg krijgt als enige provincie in Nederland gedeputeerden van Forum voor Democratie en PVV.

Dat maakte formateur Ger Koopmans (CDA) vrijdagmiddag bekend tijdens een persconferentie.

Gedeputeerden
Er komen in totaal zeven gedeputeerden, net zoveel als bij het begin van het vorige provinciebestuur. Voor Forum wordt lijsttrekker Ruud Burlet uit Geleen gedeputeerde. Robert Housmans uit Born is de gedeputeerde voor de PVV. Housmans was ook lijsttrekker en zit sinds 2015 in het Limburgs Parlement. Hij is momenteel fractievoorzitter.

Forum
Forum voor Democratie was de grote winnaar van de provinciale statenverkiezingen in maart. De partij behaalde in één klap zeven van de 47 zetels in het Limburgs Parlement. De PVV heeft er ook zeven, twee minder dan in de vorige periode.

GroenLinks
Een opvallend nieuw gezicht in het provinciebestuur is oud-GroenLinks statenlid en fractievoorzitter Carla Brugman uit Blitterswijck. Dat is heel opmerkelijk omdat haar partij om principiële en inhoudelijke redenen niet in één college wil zitten met Forum voor Democratie en PVV. Brugman gaat daarmee tegen de partijlijn in. Zij is sinds een jaartje wethouder in Venray, maar daar stopt ze mee. Brugman zat van 2011 tot en met eind september vorig jaar in het Limburgs Parlement.

Lees ook: Linkse partijen willen geen coalitie vormen met PVV en FvD

Lokaal-Limburg
Een andere nieuwe gedeputeerde is oud-wethouder Andy Dritty van Landgraaf. Dritty bekleedde die functie van 2006 tot en met 2014. Daarna was hij vier jaar lang fractievoorzitter van zijn partij GBBL in de gemeenteraad van Landgraaf. Sinds juni 2014 is Dritty directeur van het Nederlands-Duitse samenwerkingsverband Euregio Rijn-Maas-Noord. GBBL is aangesloten bij Lokaal-Limburg. Maar Dritty zit er niet namens die partij. Die heeft zich juist teruggetrokken uit de coalitiebesprekingen omdat Dritty buiten haar om zou zijn benaderd door formateur Ger Koopmans. Zelf had de partij andere kandidaat-gedeputeerden op het oog.

Lees ook: Lokaal-Limburg trekt zich terug uit coalitiebesprekingen

Oude bekenden
Drie gedeputeerden van het vorige provinciebestuur blijven op post. Voor het CDA zijn dat Ger Koopmans en Hubert Mackus, voor de VVD Joost van den Akker. Het is de bedoeling dat de nieuwe gedeputeerden op 28 juni worden geïnstalleerd. Het college-programma moet zo’n week daarvoor klaar zijn.

Experiment
In tegenstelling tot wat gebruikelijk is, komt er geen traditioneel coalitieprogramma dat wordt ondertekend door betrokken partijen. In plaats daarvan komt een programma dat wordt opgesteld door het college. Op basis daarvan worden dan voorstellen gedaan en het Limburgs Parlement moet daar dan een oordeel over geven, waarbij wisselende meerderheden mogelijk zijn. Er is dus een minder hechte band tussen provinciebestuur en partijen.

Lees ook: Traditionele coalitie in Gouvernement niet mogelijk

Hoe dat in de praktijk werkt, moet uiteraard nog worden afgewacht. CDA,VVD, Forum voor Democratie en PVV zijn samen in ieder geval goed voor 28 van de 47 zetels.

Mijn Limburgs Hart zamelt geld in voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg. Steun de actie.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen