Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburg één excellente school rijker

Geplaatst opmaandag 24 januari 2022 - 15:42

Praktijkonderwijs Roermond heeft dit jaar als enige Limburgse school het predicaat excellent ontvangen van de onderwijsinspectie. De school behoort daarmee voor zeker drie jaar tot de beste onderwijsinstellingen van Nederland.

Het predicaat is een erkenning voor scholen die onderwijs bieden van goede kwaliteit en zich daarnaast onderscheiden van andere goede scholen doordat ze uitblinken met een specifiek profiel. Limburg telt acht excellente scholen, waar Praktijkonderwijs Roermond nu ook bij hoort. "Fantastisch en terecht voor al mijn leerkrachten. Ze verdienen allemaal een tien", vertelt directrice Annemarie Geenen trots.

Predicaat
Voordat een school zo'n predicaat kan krijgen, moet deze zelf worden aangevraagd. Dat kan alleen als de school al de waardering 'goed' heeft gekregen van de Onderwijsinspectie. Als de onderwijsinstelling aan de voorwaarden voldoet, komt een onafhankelijke jury in actie. Die beoordeelt of het onderwijs van goede kwaliteit is en of de school zich onderscheidt van andere goede scholen door te excelleren met een specifiek profiel. Dat profiel dient de school zelf in.

Te veel werk
Volgens de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) kost dit veel tijd, wat scholen ervan weerhoudt om het te doen, ongeacht of ze excellent onderwijs geven. Zo ervaarde directrice Annemarie Geenen dit niet. "Wij hebben namelijk een cultuur in de school waarin wij hele ambitieuze, maar realistische doelen stellen. Werknemers krijgen ook genoeg ruimte om deze uit te werken. Dit vervolgens allemaal op papier zetten, vloeit daaruit voort en kost ons niet veel extra moeite.”

Omvangrijk profiel
Praktijkonderwijs Roermond diende geen bescheiden profiel in. "Bij ons ging het niet op een klein profieltje. Van arbeidsmarkt tot onderwijsaanbod en zelfstandig leren wonen. Van vrijetijdsbesteding tot goed burgerschap. We excelleren op deze vlakken", vertelt Geenen. Iets wat de jury onderschrijft met het predicaat.

Trots
Geenen is ontzettend trots op haar leerkrachten. "Vooral omdat we dit als praktijkschool hebben bereikt", vertelt ze. Geenen doelt op het volgens haar bestaande stigma dat leeft op het praktijkonderwijs. "Met dit predicaat laten we zien dat ook praktijkonderwijs waardevol is, ook al wordt daar vaker anders over gedacht. Het bewijst dat we als school een belangrijke schakel zijn in het opleiden van goede medewerkers voor uiteenlopende beroepsgroepen op de arbeidsmarkt. Het is belangrijk dat ouders dat weten voor hun kind."

Feest op school
Het predicaat is een kers op de taart, en dat werd maandag feestelijk gevierd. Wethouders Ferdinand Pleyte en Marianne Smitsmans uit Roermond en gouverneur Emile Roemer kwamen op bezoek. Roemer overhandigde een koffertje aan directrice Geenen met daarin het lovende juryrapport. Er werd geproost met een drankje en gebak en de leerlingen konden alles online volgen.

Bekijk hier alle scholen die dit jaar het predicaat hebben ontvangen:

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Luister op Hemelvaartsdag naar de Limburgse 100!

Voor de zesentwintigste keer wordt de Limburgse 100, de lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden, uitgezonden op Hemelvaartsdag. Het Limburgse publiek heeft ook dit jaar weer hun stem online uit kunnen brengen. Luister mee op 26 mei 2022, vanaf 08:00 uur op L1 Radio!

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen