Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburg blijft koploper met coronabesmettingen

Geplaatst opdinsdag 2 november 2021 - 16:47

In Limburg zijn afgelopen week relatief gezien de meeste nieuwe coronagevallen gemeld van alle provincies. 5461 Limburgers testten positief. Dat is een stijging van 36 procent ten opzichte van een week geleden.

Per 100.000 inwoners telde Limburg de afgelopen zeven dagen 488 nieuwe besmettingen, blijkt uit de wekelijkse coronacijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat betekent dat Limburg relatief gezien nog steeds koploper van Nederland blijft.

Minder harde stijging
Hoewel er nog een forse toename van het aantal bevestigde besmettingen zichtbaar is, gaat het wel minder snel dan de vorige weken. Een week geleden telde Limburg nog 4001 nieuwe gevallen. Dat was 63 procent meer dan de week daar weer voor. Nog een week eerder steeg het aantal positieve tests met zo'n 87 procent.

Sittard-Geleen en Gennep
Het hoogste aantal positieve testuitslagen werd geteld in Sittard-Geleen (564), gevolgd door Venlo (445) en Heerlen (438). Gennep blijft in relatieve zin de koploper van Limburg. De Noord-Limburgse gemeente heeft 1347 besmettingen per 100.000 inwoners. Daarmee is het na Zwartewaterland (Overijssel) de gemeente met relatief de meeste nieuwe coronagevallen.

In het ziekenhuis
Het aantal ziekenhuisopnames is in Limburg ook gestegen. Afgelopen week waren de coronaklachten van 45 Limburgers zo ernstig dat ze in een ziekenhuis belandden. Een week eerder werden er nog 38 opnames gemeld.

De stijging van het aantal ziekenhuisopnames, zowel corona gerelateerd als regulier, begint in meerdere Limburgse ziekenhuizen inmiddels zijn tol te eisen. Zo besloot VieCuri dinsdagmiddag per direct een opnamestop af te kondigen, omdat het ziekenhuis de toestroom van patiënten niet meer aankan. De reguliere planbare zorg was al eerder afgeschaald.

Lees ook: Te grote toestroom patiënten dwingt VieCuri tot opnamestop

Het aantal sterfgevallen was deze week gelijk aan de week ervoor: er kwamen 17 personen te overlijden aan de gevolgen van Covid-19.

Landelijke cijfers
Het aantal nieuwe coronagevallen nam in het hele land opnieuw snel toe. In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 53.979 positieve tests. Het aantal bevestigde besmettingen ligt daarmee zo'n 39 procent hoger dan vorige week.

Het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen stijgt landelijk ook snel. Vorige week werden 834 mensen in een ziekenhuis opgenomen vanwege COVID-19. Dat is het hoogste aantal sinds half mei. Binnen een maand is de instroom verdubbeld. Van de 834 opgenomen patiënten kwamen 140 op een intensive care terecht. Dat zijn er twee keer zo veel als drie weken geleden.

Het RIVM kreeg in de afgelopen week 102 meldingen dat een coronapatiënt aan de gevolgen van de besmetting was overleden. Dat is het hoogste aantal sinds mei, meer dan vijf maanden geleden. Vorige week werden nog 78 overlijdens gemeld.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen