Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburg blijft coronakoploper ondanks daling besmettingen

Geplaatst opdinsdag 11 mei 2021 - 16:43

Het aantal coronabesmettingen in Limburg is de afgelopen week gedaald ten opzichte van een week eerder. Ondanks deze dalende trend is onze provincie voor de zesde week op rij de provincie met relatief de meeste coronabesmettingen.

Met 402,90 besmettingen per 100.000 inwoners verspreidde het virus zich in Limburg naar verhouding het snelst. De provincie Noord-Brabant volgt met 394,28 besmettingen per 100.000 inwoners. Dat blijkt uit cijfers van de twee Limburgse GGD'en en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Gemeenteniveau
De afgelopen zeven dagen zijn 4501 Limburgers positief getest. Dat zijn er minder dan de week daarvoor. Toen werden 4924 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Ondanks deze daling is onze provincie nog steeds de grootste coronabrandhaard. In tegenstelling tot voorgaande weken zijn de verschillen tussen de verzorgingsgebieden van de GGD Limburg-Noord (Noord- en Midden-Limburg) en de GGD Zuid-Limburg kleiner geworden. De gemeente Beek is naar verhouding het zwaarst getroffen met 560,88 besmettingen per 100.000 inwoners. Venray (543,53), Bergen (519,68), Brunssum (510,48) en Horst aan de Maas (483,11) volgen.

Ziekenhuisopnamen en sterfgevallen
In totaal zijn zeker 107.191 provinciegenoten positief getest op het virus. Het aantal Limburgers dat opgenomen is (geweest) in het ziekenhuis is met 79 gestegen naar 3474. De afgelopen week zijn 18 Limburgers overleden aan de gevolgen van Covid-19. Inmiddels heeft het virus zeker 3085 Limburgers het leven gekost.

Landelijke cijfers
In de afgelopen zeven dagen zijn zo'n 10 procent minder nieuwe coronabesmettingen vastgesteld dan een week eerder. In totaal kregen 47.108 mensen een positief testresultaat. Dat is het laagste weekcijfer dat het RIVM sinds 23 maart heeft gemeld.

Vorige week rapporteerde het instituut 52.000 besmettingen. Dat was op weekbasis een afname van 6 procent.

Minder testen
In de nieuwste rapportage staat dat opnieuw minder mensen zich bij de GGD hebben laten testen op het virus. Volgens voorlopige cijfers gingen 353.000 mensen naar de teststraten van de gezondheidsdiensten, 14 procent minder dan een week eerder toen ze zo'n 410.000 testen afnamen. Ook dat waren er al aanzienlijk minder dan in de week daarvoor (-16 procent).

Minder klachten
Het RIVM legde vorige week een verband met de meivakantie. Dat minder mensen zich lieten testen kan komen doordat simpelweg minder mensen klachten hebben, maar het zou ook kunnen dat de testbereidheid in de vakantieweken lager was. Het percentage dat een positieve uitslag kreeg, is afgelopen week weer iets gestegen: van 11,7 procent tot 12,3 procent.

Reproductiegetal
Het reproductiegetal, waarvoor het RIVM twee weken terugkijkt, is juist iets toegenomen tot 1,01. Dit cijfer drukt uit hoe snel het virus zich verspreidt. Het nieuwste getal heeft betrekking op de situatie zoals die op 26 april was.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen