Limburg is in de race als locatie voor de bouw van een kilometerslange ondergrondse onderzoeksinstallatie, qua omvang vergelijkbaar met de deeltjesversneller van CERN, onder de Alpen.
Het gaat om de zogenoemde Einstein Telescoop, die moet gaan bestaan uit drie ondergrondse tunnels van elk tien kilometer lang. De aanleg daarvan kost naar schatting meer dan een miljard euro.
Vier locaties
Zuid-Limburg is één van de vier locaties in Europa die in beeld zijn, zegt Jo van den Brand, hoogleraar natuurkunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Van den Brand, oorspronkelijk uit Hoensbroek, zit in de wetenschappelijke leiding van dit project van zeventien onderzoeksinstituten uit negen Europese landen.
De bodem in Limburg zou bovengemiddeld geschikt zijn voor de aanleg en het gebruik van de detector, zo is al uit onderzoek gebleken.
Donkere energie en materie
De Einstein Telescoop moet het bewijs gaan leveren voor het bestaan van donkere energie en materie, die 80 procent van de materie in het heelal zouden vormen.
Twee instituten zijn op dit moment bezig met noodzakelijk vooronderzoek. Levert dit het verwachte resultaat op, dan wordt rond 2020 beslist waar de telescoop gebouwd wordt.
Boost voor de regio
Volgens Van den Brand zou de komst van de installatie de regio een enorme boost kunnen geven. "De telescoop maakt het hoogste wetenschappelijke niveau mogelijk en dat trekt de helderste breinen uit de wereld aan."
Lees meer over dit project zaterdag in de Limburgse kranten.