Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburg als eerste met nazorg voor coronapatiënten

Geplaatst opwoensdag 8 april 2020 - 20:12

Als eerste in Nederland is zorggroep Adelante begonnen met een nazorgtraject voor corona-patiënten. "We zagen al vroeg de noodzaak voor dit traject."

Dat vertelt Yvette van Horn in het L1-programma AvondGasten.

Weinig spieren
Adelante heeft op dit moment 28 bedden beschikbaar op een speciale afdeling voor de nazorg. "Patiënten kampen met fysieke en psychische problemen na een opname op de Intensive Care", zo vertelt Van Horn, lid van de Raad van Bestuur van Adelante maar zelf ook revalidatie-arts. "Longproblemen zien we vaak, mensen hebben nog maar weinig spieren, en heel vaak zijn mensen angstig, met een syndroom dat ze overhouden aan hun IC-verblijf."

Besmettelijk
Opvallend genoeg worden de patiënten tijdens de revalidatie behandeld alsof ze nog steeds besmettelijk zijn, ondanks het feit dat ze ontslagen werden uit het ziekenhuis. "Niemand heeft me nog een garantie kunnen geven dat die patiënten niet meer besmettelijk zijn", zo vertelt Yvette van Horn. "Dat maakt de revalidatie ook moeilijk, onze medewerkers dragen in principe beschermende kleding. Komende week spreek ik daar opnieuw over met de microbiologen, om daar een duidelijke richtlijn voor te krijgen."

Nazorg
"We zien ook vooral dat er veel verschil is tussen de corona-patiënten. Iedereen is anders. Dat betekent ook grote verschillen in de nazorg. Daarom kijken we samen met Ciro, de Academische Werkplaats Revalidatie en de Academische Werkplaats Ouderenzorg Zuid-Limburg naar het best passende traject. Het is een spannend traject, juist omdat we het voor het eerst doen, ontdekken we zelf ook vaak nieuwe elementen. Juist omdat ik zelf ook werk als revalidatie-arts, ben ik blij dat we dit traject zo vroeg hebben opgestart."

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen