Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburg als eerste met nazorg voor coronapatiënten

Geplaatst opwoensdag 8 april 2020 - 20:12

Als eerste in Nederland is zorggroep Adelante begonnen met een nazorgtraject voor corona-patiënten. "We zagen al vroeg de noodzaak voor dit traject."

Dat vertelt Yvette van Horn in het L1-programma AvondGasten.

Weinig spieren
Adelante heeft op dit moment 28 bedden beschikbaar op een speciale afdeling voor de nazorg. "Patiënten kampen met fysieke en psychische problemen na een opname op de Intensive Care", zo vertelt Van Horn, lid van de Raad van Bestuur van Adelante maar zelf ook revalidatie-arts. "Longproblemen zien we vaak, mensen hebben nog maar weinig spieren, en heel vaak zijn mensen angstig, met een syndroom dat ze overhouden aan hun IC-verblijf."

Besmettelijk
Opvallend genoeg worden de patiënten tijdens de revalidatie behandeld alsof ze nog steeds besmettelijk zijn, ondanks het feit dat ze ontslagen werden uit het ziekenhuis. "Niemand heeft me nog een garantie kunnen geven dat die patiënten niet meer besmettelijk zijn", zo vertelt Yvette van Horn. "Dat maakt de revalidatie ook moeilijk, onze medewerkers dragen in principe beschermende kleding. Komende week spreek ik daar opnieuw over met de microbiologen, om daar een duidelijke richtlijn voor te krijgen."

Nazorg
"We zien ook vooral dat er veel verschil is tussen de corona-patiënten. Iedereen is anders. Dat betekent ook grote verschillen in de nazorg. Daarom kijken we samen met Ciro, de Academische Werkplaats Revalidatie en de Academische Werkplaats Ouderenzorg Zuid-Limburg naar het best passende traject. Het is een spannend traject, juist omdat we het voor het eerst doen, ontdekken we zelf ook vaak nieuwe elementen. Juist omdat ik zelf ook werk als revalidatie-arts, ben ik blij dat we dit traject zo vroeg hebben opgestart."

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen