Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburg in afwachting van de coronababygolf

Geplaatst opzaterdag 19 juni 2021 - 15:37

De daling in het aantal geboortes in Limburg zet door maar wel minder hard dan voorgaande jaren. Het CBS publiceerde vrijdag de cijfers over het aantal geboren baby’s en de leeftijd van de moeders in 2020.

Opvallend is de aanhoudende stijging van geboortes bij 40+ moeders. Het aantal tienermoeders is in tien jaar meer dan gehalveerd.

Coronababyboom
Hoewel het aantal geboren baby’s in Limburg al veertig jaar daalt, is de daling in 2020 minder groot dan die in de twee voorafgaande jaren. Of een verschil van 0,3 procent met 2019 significant genoeg is om te spreken van een Limburgse babyboom is voer voor statistici.

Een mogelijke coronageboortegolf zou zich vanaf december 2020 kunnen ontwikkelen. Echter in november en december werden er gemiddeld minder baby's geboren dan voorgaande jaren. De eerste landelijke cijfers laten in de eerste helft van 2021 een flinke stijging zien van geboortes ten opzichte van het meerjarig gemiddelde. Het is nog even afwachten dus of er sprake is van een coronababygolf.

Stabiel gemiddelde
Het gemiddeld aantal kinderen per vrouw is nauwelijks veranderd. Het Limburgs gemiddelde is 1,42 kinderen per vrouw. Ook in 2020 werden er iets meer jongens dan meisjes geboren.

De trend dat vrouwen op steeds latere leeftijd kinderen krijgen houdt zichtbaar aan. In Maastricht en Venlo wonen de meeste 40 plus vrouwen die een kind ter wereld hebben gebracht.

Dertigers
Al decennia zijn kersverse moeders in Limburg tussen de 30 en 35 jaar in de meerderheid. Binnen deze leeftijdscategorie stijgt zelfs het aantal baby’s dat is geboren.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen