Overslaan en naar de inhoud gaan

'Lilianne Ploumen voor de hand liggende lijsttrekker PvdA'

Geplaatst opdonderdag 14 januari 2021 - 17:00

Voorzitter Jacques Costongs van de PvdA-Limburg vindt de uit Maastricht afkomstige Lilianne Ploumen de meest voor de hand liggende kandidaat om lijsttrekker te worden voor de PvdA, nu Lodewijk Asscher heeft besloten daarvan af te zien.

Niemand in Limburg zou er een probleem mee hebben, zegt Costongs. "Ze is niet alleen een Limburgs meitske maar ook een zeer ervaren kandidaat."

Toeslagenaffaire
Asscher was de beoogde lijsttrekker van de PvdA voor de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart, maar hij trok zich donderdag terug naar aanleiding van het vernietigende rapport over de toeslagenaffaire. Asscher was daar in het vorige kabinet medeverantwoordelijk voor als minister van Sociale Zaken.

Triest
De Limburgs PvdA-voorzitter Costongs noemt het triest voor Asscher persoonlijk, maar ook voor de PvdA dat Asscher nu afhaakt als lijsttrekker. Maar bestuurlijk gezien vind hij het wel goed.

Verantwoordelijkheid genomen
Jasper Kuntzelaers - PvdA-fractievoorzitter in het Limburgs Parlement en 23e op de Tweede Kamerlijst - noemt het besluit van Asscher om geen lijsttrekker te willen zijn 'een moedige, overtuigende en heldere keuze', ook al kwam die voor hem onverwacht. "Hij heeft als enige politicus tot nu toe zijn verantwoordelijkheid genomen in de toeslagenaffaire. Alle ogen zijn nu gericht op het kabinet en premier Rutte", aldus Kuntzelaers.

Aan het bijkomen
Hij wil zich nog niet uitspreken over wie nu lijsttrekker moet worden. En of dat eventueel Lilianne Ploumen moet zijn. "Ik ben nog aan het bijkomen wat gebeurd is met Lodewijk Asscher. Ik zou het nog niet weten", zo zegt Kuntzelaers.

Timmermans niet beschikbaar
Vice-voorzitter van de Europese Commissie en eurocommissaris Frans Timmermans uit Heerlen heeft in ieder geval laten weten niet beschikbaar te zijn voor het lijsttrekkerschap. Bij de verkiezingen voor het Europees Parlement in 2019 werd de PvdA met Timmermans als lijsttrekker de grootse partij.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen