Overslaan en naar de inhoud gaan

'Lilianne Ploumen voor de hand liggende lijsttrekker PvdA'

Geplaatst opdonderdag 14 januari 2021 - 17:00

Voorzitter Jacques Costongs van de PvdA-Limburg vindt de uit Maastricht afkomstige Lilianne Ploumen de meest voor de hand liggende kandidaat om lijsttrekker te worden voor de PvdA, nu Lodewijk Asscher heeft besloten daarvan af te zien.

Niemand in Limburg zou er een probleem mee hebben, zegt Costongs. "Ze is niet alleen een Limburgs meitske maar ook een zeer ervaren kandidaat."

Toeslagenaffaire
Asscher was de beoogde lijsttrekker van de PvdA voor de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart, maar hij trok zich donderdag terug naar aanleiding van het vernietigende rapport over de toeslagenaffaire. Asscher was daar in het vorige kabinet medeverantwoordelijk voor als minister van Sociale Zaken.

Triest
De Limburgs PvdA-voorzitter Costongs noemt het triest voor Asscher persoonlijk, maar ook voor de PvdA dat Asscher nu afhaakt als lijsttrekker. Maar bestuurlijk gezien vind hij het wel goed.

Verantwoordelijkheid genomen
Jasper Kuntzelaers - PvdA-fractievoorzitter in het Limburgs Parlement en 23e op de Tweede Kamerlijst - noemt het besluit van Asscher om geen lijsttrekker te willen zijn 'een moedige, overtuigende en heldere keuze', ook al kwam die voor hem onverwacht. "Hij heeft als enige politicus tot nu toe zijn verantwoordelijkheid genomen in de toeslagenaffaire. Alle ogen zijn nu gericht op het kabinet en premier Rutte", aldus Kuntzelaers.

Aan het bijkomen
Hij wil zich nog niet uitspreken over wie nu lijsttrekker moet worden. En of dat eventueel Lilianne Ploumen moet zijn. "Ik ben nog aan het bijkomen wat gebeurd is met Lodewijk Asscher. Ik zou het nog niet weten", zo zegt Kuntzelaers.

Timmermans niet beschikbaar
Vice-voorzitter van de Europese Commissie en eurocommissaris Frans Timmermans uit Heerlen heeft in ieder geval laten weten niet beschikbaar te zijn voor het lijsttrekkerschap. Bij de verkiezingen voor het Europees Parlement in 2019 werd de PvdA met Timmermans als lijsttrekker de grootse partij.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen