Overslaan en naar de inhoud gaan

Lijvig jubileumboek over vijftig jaar Smoke Eaters

Geplaatst opmaandag 17 september 2018 - 22:43

Afgelopen weekend vierde Smoke Eaters uit Geleen het 50-jarig jubileum. In een lijvig jubileumboek wordt teruggekeken op een halve eeuw ijshockey in de 'Waereldsjtad'.

Zes auteurs werkten bijna anderhalf jaar aan het boek vol verhalen en foto's.

Goede tijden, slechte tijden
Ben
Dols is een van de zes schrijvers. Als 12-jarige raakte hij in 1968 in de ban van ijshockey in Geleen. "Wij hebben als redactie heel veel materiaal verzameld en hadden wel drie tot vier boeken kunnen vullen", vertelt de man die aangeeft dat er niet alleen maar positieve verhalen in het boek zijn opgenomen. "De club heeft goede en slechte tijden gekend en wij hebben de kool en de geit niet gespaard."

Flaarisse
Dols en zijn co-auteurs hebben met verschillende spelers uit de afgelopen periode gesproken. Hij somt meerdere bijzonderheden op. "De Flaarisse stonden in 1968 min of meer aan de basis van de club. Die kwamen in 1968 met hun hofkapel bij de Afcenters in het Casino in Treebeek."

Afcenters
"Jean Savelkoul hoorde van de
Afcenters dat zij graag hun ijshockeyspelletje in de buurt wilden spelen", vervolgt Dols. "Hij heeft toen een aantal mensen bij elkaar geroepen en dat heeft geleid tot oprichting van de club en de bouw van een ijshal. De Afcenters werd direct uitgenodigd om voor de club te spelen."

Tsjechen
Dols verhaalt ook over de twee Tsjechische spelers, die als student naar Nederland waren gekomen en in de beginperiode in Geleen kwamen spelen. Zij konden dat echter niet onder hun eigen naam doen, omdat de Tsjechische bond dan geen dispensatie zou hebben verleend.

Herdruk
Het boek '50 Jaar
Smoke Eaters - Trots, Strijd, Passie' is in een oplage van 400 exemplaren gedrukt. "Als er voldoende belangstelling bestaat, komt er een herdruk", vertelt Dols, die de toekomst van Eaters vol vertrouwen tegemoet ziet. "De jeugdafdeling timmert hard aan de weg en bijna elk jaar stroomt wel een speler door naar de hoofdmacht. Ook sponsors lijken de weg naar Eaters te vinden."

Nieuw dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen