Overslaan en naar de inhoud gaan

Lijsttrekkersdebat: PvdA wil nieuw plan intensieve veehouderij

Geplaatst opzondag 17 maart 2019 - 21:42

De PvdA vindt dat er een nieuw plan moet komen voor de intensieve veehouderij in Limburg.

"Een gezond model, met minder dieren en minder uitstoot van fijnstof. Goed voor de leefbaarheid", zo zei PvdA-gedeputeerde en lijsttrekker Eric Geurts tijdens het verkiezingsdebat van L1.

Spek op ribben
Volgens Geurts telt Limburg 16,7 miljoen kippen en ruim twee miljoen varkens die verantwoordelijk zijn voor 43 procent van de fijnstof-uitstoot in de provincie. Tegelijk stelde hij dat 'het spek op de ribben van de boeren ook beperkt is'. In de beoogde nieuwe aanpak moet daar ook rekening mee worden gehouden.

Halal-provincie
Tijdens het vierde verkiezingsdebat van L1 bleek dat de provinciale politiek verdeeld blijft over het al dan niet inkrimpen van de veestapel in Limburg. Want alleen de linkse partijen - inclusief dus de PvdA - spraken zich daar onverbloemd voor uit. "Wij hebben 1,1 miljoen inwoners en ruim twee miljoen varkens. Limburg is dan ook niet echt een halal-provincie", betoogde DENK-lijsttrekker Selami Coskun met een knipoog. Hij vond grote stallen niet thuis horen in de Limburgse samenleving, ook in verband met het welzijn van de dieren.

Kernpunt
Lijsttrekker Pascale Plusquin van de Partij voor de Dieren benadrukte dat haar partij daar al jaren een kernpunt van maakt. Niet in de laatste plaats vanwege de gezondheid. "Want mensen gaan eerder dood van fijnstof." Zij pleitte voor een overgang naar duurzame kleinschalige landbouw. Ook GroenLinks sprak zich uit tegen de bio-industrie en vóór circulaire, hoogwaardige landbouw en zonder mestoverschotten, luchtvervuiling en massa-productie en met respect voor het landschap. "Dat moet wel samen met de boeren gebeuren", stelde lijsttrekker Pepijn Baneke.

Lees ook: Kijk terug: Het Limburgse lijsttrekkersdebat

Aantal koeien gehalveerd
SP-lijsttrekker Marc van Caldenberg vatte het standpunt van zijn partij samen met 'minder vee, minder mest en minder stank'. CDA-gedeputeerde en lijsttrekker Ger Koopmans wees er dan weer op dat volgens hem 'Limburg en Nederland de meest innovatieve agrarische bedrijven van de hele wereld kent, met de minste uitstoot'. Ook bekritiseerde hij de PvdD omdat die partij de veehouderij voor elk probleem verantwoordelijk zou maken. "Sinds de jaren ‘80 is het aantal auto's en vliegreizen verdrievoudigd maar het aantal koeien gehalveerd."

Boeren verketterd
PVV-voorman Robert Housmans zei het gehad te hebben met het beeld 'waarbij boeren verketterd worden als de grootste criminelen. Terwijl traditionele familiebedrijven het vaak heel moeilijk hebben en onder de armoedegrens leven'. De PVV is tegen megastallen maar tegelijk ook 'tegen overbodige regels en papieren tijgers' die de ontwikkeling van de agrarische sector zouden bemoeilijken.

Bashen van boeren
De VVD gaf als haar mening dat gestopt moet worden met het 'bashen van boeren'. "We moeten ze juist een hard onder de riem steken en hen verleiden nog duurzamer te werken", aldus lijsttrekker Karin Straus. Ze zei verder dat de agrarische sector bij de top van de wereld behoort en er heel veel goede dingen gebeuren. De ChristenUnie en D66 noemden minder dieren geen doel op zich. "Onze partij is trots op de boeren en fruittelers. Wij willen daarom juist samen met hen zorgen voor die nieuwe duurzame en natuurvriendelijke landbouw", stelde lijsttrekker Francis van der Mooren.

Minder koeien in wei
D66-gedeputeerde en lijsttrekker Hans Teunissen betoogde dat voor zijn partij de overgang naar kringlooplandbouw voorop staat waarbij de uitstoot van stikstof en fijn-stof wordt teruggedrongen. "Minder dieren is daarbij niet het uitgangspunt. Maar als dat het gevolg is van zo'n nieuwe aanpak is dat prima", aldus Teunissen. Lokaal-Limburg stelde dat de veestapel al aan het verminderen is. "Dat gebeurt automatisch. Er staan steeds minder koeien in de wei", benadrukte lijsttrekker Raimond Franssen.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wat komt er op L1?

Daar hebben we de handige programmagids van L1 voor. Hier zie je direct hoe laat je favoriete programma op L1 TV of L1 Radio begint!

Kijk in de programmagids van L1
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen