Overslaan en naar de inhoud gaan

Lijst monumenten met waterschade dijt verder uit

Geplaatst opdinsdag 20 juli 2021 - 22:58

Er komen nog steeds nieuwe meldingen binnen over monumenten die zijn getroffen door wateroverlast in Limburg, meldt kenniscentrum Huis voor de Kunsten Limburg.

Volgens Marianne van der Elsen, adviseur voor Erfgoedorganisaties bij het centrum, zijn er nu 25 monumenten bekend. Maandag waren dit er nog zestien.

Volmolen Epen
Sommige monumenten hebben weinig schade opgelopen, maar andere monumenten zijn soms zwaar getroffen. "Zoals de watermolen Volmolen Epen", zegt Van der Elsen. "Het bruggetje is gewoon weggeslagen, het enorme ijzeren rad is beschadigd. Hoe is het mogelijk, wat een geweld." Soms wordt nog steeds gekeken wat de opgelopen schade is.

Fietsers en wandelaars
Soms bellen eigenaren van monumenten, maar soms bijvoorbeeld ook fietsers of wandelaars die een getroffen monument zien. In totaal gaat het nu om dertien watermolens, acht kastelen, museum Valkenburg, Huis Rustenburg, kloosterschool Priorij Thabor Sint-Odiliƫnberg en de Nicolaas- en Barbarakerk.

Hulp
Eigenaren van getroffen molens kunnen zich melden bij Vereniging De Hollandsche Molen, een landelijke vereniging die zich inzet voor het behoud van molens, zegt Van der Elsen. Eigenaren van andere monumenten kunnen vaak terecht bij de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, onderdeel van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen