Overslaan en naar de inhoud gaan

Lichte stijging coronabesmettingen en ziekenhuisopnames

Geplaatst opdinsdag 7 december 2021 - 16:35

Het aantal coronabesmettingen in Limburg is de afgelopen week lichtjes gestegen. In totaal zijn 13.448 Limburgers positief getest op het virus, iets meer dan de 13.256 van een week eerder.

Dat blijkt uit de weekcijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Grootste brandhaard
Relatief gezien is Limburg nog steeds de grootste coronabrandhaard met 1.203,76 besmettingen per 100.000 inwoners. Zeeland (1.069,5 besmettingen per 100.000 inwoners) en Noord-Brabant (942,80 besmettingen per 100.000 inwoners) volgen.

Als we op gemeenteniveau kijken grijpt het virus in Valkenburg aan de Geul het snelst om zich heen: 1.656,48 besmettingen per 100.000 inwoners. Brunssum en Landgraaf volgen met respectievelijk 1.524,25 en 1.521,74 besmettingen per 100.000 inwoners.

Ziekenhuisopnamen en sterfgevallen
Ook als we naar het aantal ziekenhuisopnames in Limburg kijken, is er sprake van een lichte stijging. In totaal zijn 148 coronapatiënten opgenomen met coronagerelateerde klachten. Vorige week waren dat er 107. Verder zijn de afgelopen zeven dagen 53 coronapatiënten overleden. Een week geleden waren dat 37.

Landelijke cijfers
Landelijk gezien zijn bijna 148.000 mensen de afgelopen week positief getest op het coronavirus. Dat is bijna 5 procent minder dan in de zeven dagen ervoor. Het is de eerste keer sinds eind september dat de weekcijfers van het RIVM zakken. Het instituut benadrukt dat het aantal besmettingen nog steeds 'op een hoog niveau' zit.

Minder testen
Volgens het RIVM geven minder mensen door dat ze corona-achtige klachten hebben. Dat kan via de site Infectieradar.nl. Daarnaast maken minder mensen een afspraak om zich te laten testen bij de GGD. Die locaties voerden vorige week ruim 620.000 testen uit, tegen bijna 670.000 een week eerder.

Ziekenhuisopnamen
Het RIVM registreerde afgelopen week 147.982 positieve tests, tegen ongeveer 155.000 in de week ervoor. Ook het aantal ziekenhuisopnames daalde. In de afgelopen week waren de klachten van 1998 mensen zo erg dat ze op een verpleegafdeling of intensive care belandden. Dat is bijna 7 procent minder dan een week eerder, toen er (na correctie) 2145 opnames waren. Van de 1998 opgenomen mensen kwamen er 343 op een intensive care te liggen, tegen 375 een week eerder.

In de afgelopen week kreeg het RIVM bericht dat 356 coronapatiënten aan de gevolgen van de besmetting zijn overleden. Ook dat is een daling ten opzichte van een week eerder, toen er 367 meldingen van sterfgevallen waren. Het zijn vooral 50-plussers, maar er is ook een twintiger bij.

Reproductiegetal
Het reproductiegetal daalde van 0,99 naar 0,95. Dat is het laagste niveau sinds half september, voor het begin van de huidige golf. Hetgeeft aan dat het coronavirus meer moeite heeft om nieuwe mensen te besmetten.

Het RIVM komt elke dinsdag met een update over de stand van de epidemie. Die cijfers verschijnen nu voor de 75ste keer.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen