Overslaan en naar de inhoud gaan

Lichte daling aandeel coronapatiënten door overplaatsing

Geplaatst opdonderdag 25 november 2021 - 14:39

Het aandeel coronapatiënten in de Limburgse ziekenhuizen daalt licht: sinds woensdag worden er in Limburg dagelijks zes á zeven patiënten naar ziekenhuizen buiten de provincie overgebracht.

Dat meldt het Regionale Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (RCPS).

Boven fair share
"Al vier weken zit de regio Limburg ver boven de fair share", meldt RCPS. Fair share is een landelijke afspraak over het aandeel coronapatiënten dat per regio in de ziekenhuizen moet en kan liggen. In Limburg was dat dinsdag nog 20 procent boven de afspraak, nu is dat gezakt naar 16 procent.

Verplaatsingen
Op basis van de fair share percentages zouden er donderdag zo'n 78 coronapatiënten en acht ic-patiënten verplaatst moeten worden. Met het tempo van zeven á acht verplaatsingen per dag kan het aandeel binnen een dag of tien conform de landelijke afspraak liggen. "Door nieuwe opnames zal het aantal blijven schommelen. Het is ook onzeker hoeveel plek er buiten de regio is."

Afschalen
Woensdagavond hebben alle ziekenhuisregio's demissionair minister De Jonge geadviseerd alle reguliere zorg af te schalen. "Dit zou theoretisch meer mogelijkheden geven om patiënten uit Limburg te verplaatsen. Maar dat is nog niet zeker", zegt het RCPS.

Schroom
Het RCPC had enige schroom om patiënten te verplaatsen maar is woensdag toch begonnen met verplaatsingen. "De reguliere zorg werd al langer afgeschaald in Limburg. We hebben intensief overleg met verpleeghuiszorg, thuiszorg en ziekenhuizen. Het kan niet anders."

Lees ook: Eerste coronapatiënten weer overgeplaatst naar Duitsland

Helikopter
Donderdag zouden twee patiënten per traumahelikopter Lifeliner 5 naar Duitsland worden gebracht. De speciaal voor corona ingerichte traumahelikopter keerde door de mist halverwege om. Het is niet bekend wanneer de patiënten nu alsnog worden opgehaald.

Naar welk ziekenhuis de patiënt toegaat, wordt vaak pas op het laatst bepaald. Woensdag zijn twee patiënten naar Groningen en het Duitse Münster gebracht.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen