Overslaan en naar de inhoud gaan

Licht voor turborotonde Buitenring weer op groen

Geplaatst opvrijdag 13 juli 2018 - 14:01

De bouw van de turborotonde bij Nuth, onderdeel van de Buitenring Parkstad, mag weer voortgezet worden.

Dit heeft een voorzieningenrechter van de rechtbank vrijdag beslist.

Kasteel
Begin juni werd bekend dat de bouw stilgelegd moest worden nadat de eigenaar van een kasteel vlakbij de bouwplek bezwaar had ingediend omdat het bouwwerk volgens hem te hoog zou worden. Een overeenkomst over de erfdienstbaarheid stelde een limiet aan de hoogte die daar gebouwd zou mogen worden.

Bezwaar​
De provincie stapte vervolgens naar de rechter, om de man zijn bezwaar in te laten trekken. Volgens de provincie mocht de man zich niet beroepen op die overeenkomst uit 1938. De provincie wees daarbij op het maatschappelijk belang van de ringweg om het hele Parkstadgebied en de hoge kosten die het gevolg zijn van het stilleggen van het werk.

Onderzoeksplicht
De rechter vond eerder deze maand nog dat provincie eerder onderzoek had moeten doen naar het bestaan van eventuele erfdienstbaarheden. "Dit heeft de provincie niet gedaan en dat wordt haar door de rechter zwaar aangerekend", schreef de rechtbank toen in een verklaring.

Lees ook: 'Provincie heeft huiswerk niet gedaan in zaak-Buitenring'

Inbreuk
In een vervolgprocedure heeft de provincie nu een financiële compensatie geboden voor de inbreuk op de erfdienstbaarheid èn een bedrag als afkoopsom voor de door de provincie gemaakte fout aan de man. Hierna is er opnieuw gevraagd aan de voorzieningenrechter om de bouwstop op te heffen. De rechter heeft hierop besloten groen licht te geven om verder te gaan met de bouw. De grondbezitter vond het bedrag dat hem werd aangeboden te laag, al gaf hij niet aan waarom.

Blij
De provincie is blij met het besluit. "We zijn erg verheugd met het bericht dat wij vrijdag kregen, dat de bouw weer verder kan gaan. We waren natuurlijk al flink bezig in Nuth. Alleen de viaducten die werden even stilgelegd. Maar gelukkig is dat nu teruggedraaid en kunnen we nu ook verder met het bouwen van die viaducten over de A76", zegt projectmanager Marco Luijten van het project Buitenring Parkstad.

Opnieuw
Het is nog niet helemaal duidelijk hoeveel de tijdelijke bouwstop heeft gekost. "Alleen al het feit dat er drie weken lang stellages hebben gestaan voor het maken van die fundering op de eerder geplande tijd, die toen eigenlijk voor niks hebben gestaan. Dus dat moeten we opnieuw doen. Nou dat zijn al behoorlijke kosten. Maar die totale vertraging, wat dat precies gaat kosten is nog niet bekend. Want dat is ook afhankelijk van hoe snel we precies die werkzaamheden weer kunnen hervatten", legt Luijten uit.

Hoeveel vertraging de bouw uiteindelijk heeft opgelopen is nog niet bekend.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen