Overslaan en naar de inhoud gaan

Lhbt-ers op de universiteit: iedereen moet zich thuis voelen

Geplaatst opdonderdag 5 augustus 2021 - 18:50

Een werkomgeving waar iedereen zichzelf mag zijn en zich welkom voelt. Dat klinkt misschien vanzelfsprekend, maar dat niet altijd het geval.

Uit onderzoek blijkt dat er op de Nederlandse werkvloer weinig aandacht is voor diversiteit en inclusie. Slechts een klein aantal bedrijven en instellingen voert een actief diversiteitsbeleid.

Diversity Office
De Universiteit Maastricht is met ruim 4500 medewerkers een van de grootste werkgevers van Limburg. Een aantal jaren geleden heeft zij het Diversity & Inclusivity Office opgericht, een speciale afdeling die opkomt voor belangen van minderheidsgroepen binnen de universiteit, zoals mensen met een functiebeperking, een andere culturele achtergrond en lhbt’ers.

Lesmateriaal
Het Diversity & Inclusivity Office (D&I office) heeft verschillende initiatieven gericht op verbetering van de positie van lhbt-ers. Zo is er UM Pride een netwerk voor studenten en medewerkers, dat tevens dient als sparringpartner om de positie van lhbt-ers op de werk- en studievloer te verbeteren.

"Met zo’n netwerk waar medewerkers en studenten open uit de kast zijn, geef je een signaal af aan andere lhbt-ers binnen de UM", zegt Constance Sommerey, die aan het hoofd staat van het D&I office. "Zij krijgen het gevoel van ‘Hee, er is een plek voor mij binnen de universiteit'."

Behalve voor een netwerk voor lhbt-ers heeft het D&I Office ervoor gezorgd dat het lesmateriaal van de universiteit meer inclusief is. Zo gaan opdrachten en tentamenvragen niet alleen uit van een man-vrouw situatie, maar ook van een man-man of vrouw-vrouw situatie. En op de universiteitskalender staan nu ook belangrijke dagen voor minderheidsgroepen, zoals Transgenderday of Coming Out Day.

All gender toilet
Samen met UM Pride heeft het D&I Office onlangs bewerkstelligd dat er naast toiletten voor mannen of vrouwen, ook all gender toiletten zijn. "We willen niet iets afnemen, maar iets toevoegen", zegt Vincent, student en medewerker van het D&I Office. "Er zijn mensen die zich niet alleen maar man of vrouw voelen, of bijvoorbeeld mensen die in transitie zijn. Voor hen is het fijn dat er nu een plek is waar ze ook zichzelf kunnen zijn."

Klein maar belangrijk
De initiatieven lijken misschien klein, maar, zo benadrukt Sommerey, juist dit soort dingen draagt bij aan een omgeving waarin iedereen zich welkom voelt en zichzelf kan zijn. "Als universiteit willen we bereiken dat studenten en medewerkers zich gewaardeerd voelen om wie ze zijn. Juist met dit soort initiatieven willen we het signaal afgeven dat we iedereen nemen zoals hij is en het belangrijk vinden dat iedereen zich hier thuis voelt."

L1 besteedt in het kader van de Pride Week de hele week aandacht aan de lhbt-gemeenschap in Limburg. Een overzicht van alle producties vind je op L1.nl

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen