Overslaan en naar de inhoud gaan

Levenslange celstraf Bende van Venlo-kopman opnieuw bekeken

Geplaatst opdinsdag 3 augustus 2021 - 7:00

Minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker gaat de levenslange celstraf van Frenkie P. (48) opnieuw bekijken. Het is aan de minister of de Bende van Venlo-leider gratie krijgt.

In aanloop naar die beslissing is Frenkie geobserveerd in het Pieter Baan Centrum.

Lees ook: Frenkie P. klaar met levenslang: 'Grote poppenkastshow'

Zeven moorden
De Venlose veertiger is in 1994 tot levenslang veroordeeld voor zeven moorden. Levenslang betekent in Nederland in principe écht levenslang, maar na 25 jaar in de gevangenis volgt een toets. Aan de hand van die toets kan het Adviescollege Levenslanggestraften adviseren een gevangene stapje voor stapje terug te laten keren in de samenleving.

Kort geding
Het Adviescollege gaf in 2019 echter geen groen licht voor Frenkie. Hij zou niet of amper hebben meegewerkt met de reclassering en een psychiater die over hem moesten rapporteren. Frenkie was het niet eens met die beslissing en spande een kort geding aan, bijgestaan door advocaten Sjanneke de Crom en Cliff Raafs. Toen dat kort geding werd verloren, ging hij in hoger beroep.

Video: L1

Geen advies
Dat hoger beroep bracht Frenkie ook geen succes. Er gloort echter enige hoop voor de Venlonaar. Na 27 jaar gevangenisstraf moet de minister voor Rechtsbescherming, Sander Dekker in dit geval, zich buigen over eventuele gratie. Ook in deze procedure brengt het Adviescollege Levenslanggestraften een rapport uit.

Op 8 mei van dit jaar zat Frenkie precies 27 jaar vast. Er ligt echter nog geen advies. Advocate De Crom heeft gevraagd om uitstel.

Nieuw onderzoek
Frenkie heeft zich immers op eigen verzoek nogmaals laten observeren in het Pieter Baan Centrum. Dat gebeurde tussen 5 januari en 31 maart van dit jaar. Het rapport van die observatie is in juni opgeleverd. Nu wacht Frenkie een gesprek met de reclassering en een officiële hoorzitting. Pas als alles binnen is, brengt het Adviescollege een nieuw advies uit. Op basis daarvan moet minister Dekker een beslissing nemen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen