Overslaan en naar de inhoud gaan

Levenslange celstraf Bende van Venlo-kopman opnieuw bekeken

Geplaatst opdinsdag 3 augustus 2021 - 7:00

Minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker gaat de levenslange celstraf van Frenkie P. (48) opnieuw bekijken. Het is aan de minister of de Bende van Venlo-leider gratie krijgt.

In aanloop naar die beslissing is Frenkie geobserveerd in het Pieter Baan Centrum.

Lees ook: Frenkie P. klaar met levenslang: 'Grote poppenkastshow'

Zeven moorden
De Venlose veertiger is in 1994 tot levenslang veroordeeld voor zeven moorden. Levenslang betekent in Nederland in principe écht levenslang, maar na 25 jaar in de gevangenis volgt een toets. Aan de hand van die toets kan het Adviescollege Levenslanggestraften adviseren een gevangene stapje voor stapje terug te laten keren in de samenleving.

Kort geding
Het Adviescollege gaf in 2019 echter geen groen licht voor Frenkie. Hij zou niet of amper hebben meegewerkt met de reclassering en een psychiater die over hem moesten rapporteren. Frenkie was het niet eens met die beslissing en spande een kort geding aan, bijgestaan door advocaten Sjanneke de Crom en Cliff Raafs. Toen dat kort geding werd verloren, ging hij in hoger beroep.

Video: L1

Geen advies
Dat hoger beroep bracht Frenkie ook geen succes. Er gloort echter enige hoop voor de Venlonaar. Na 27 jaar gevangenisstraf moet de minister voor Rechtsbescherming, Sander Dekker in dit geval, zich buigen over eventuele gratie. Ook in deze procedure brengt het Adviescollege Levenslanggestraften een rapport uit.

Op 8 mei van dit jaar zat Frenkie precies 27 jaar vast. Er ligt echter nog geen advies. Advocate De Crom heeft gevraagd om uitstel.

Nieuw onderzoek
Frenkie heeft zich immers op eigen verzoek nogmaals laten observeren in het Pieter Baan Centrum. Dat gebeurde tussen 5 januari en 31 maart van dit jaar. Het rapport van die observatie is in juni opgeleverd. Nu wacht Frenkie een gesprek met de reclassering en een officiële hoorzitting. Pas als alles binnen is, brengt het Adviescollege een nieuw advies uit. Op basis daarvan moet minister Dekker een beslissing nemen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen