Overslaan en naar de inhoud gaan

Levenslang geëist voor moord op Andy de Heus

Geplaatst opmaandag 8 juni 2020 - 16:37

Als het aan justitie ligt, gaat Ronnie S. (52) levenslang de cel in voor de moord op Andy de Heus. De marktkoopman werd op 18 december 2012 doodgeschoten in een vakantiewoning in Stevensweert.

Ronnie en de 30-jarige Andy waren zakenpartners in het drugsmilieu én hadden een familieband.

Lees ook: Getuige moordzaak Andy de Heus: 'Hij werd gelokt met seks'

Nauwe banden
Juist die nauwe (zakelijke) band zou hebben geleid tot de dood van Andy. Er zijn meerdere verklaringen afgelegd door verschillende betrokkenen, onder wie Ronnie zelf, en die verhalen wisselen nogal qua inhoud. Een conflict over drugs en het feit dat Andy ooit het bed deelde met de ex-partner van Ronnie zijn echter terugkerende elementen in die verklaringen.

Ieder verhaal eindigt wel hetzelfde; Ronnie schoot Andy dood in huisje 153 van vakantiepark Porta Isola waarin de twee een hennepplantage runden.

Moord of doodslag
Cruciaal is hoe de rechter deze verhalen gaat plaatsen. Volgt hij de versie van Ronnie, die van een uit de hand gelopen ruzie in de vakantiewoning, dan wordt het een veroordeling voor doodslag. Gaat de rechter mee in de lijn van justitie - Ronnie lokte Andy naar Stevensweert met het plan hem iets aan te doen - dan wordt de Sittardenaar veroordeeld voor moord.

Sven Prins
Wat justitie betreft is een levenslange celstraf passend. "Deze zaak is in zekere zin te vergelijken met de zaak Sven Prins, waar ik ook officier was", zei officier van justitie Leonard Geuns maandag. In die zaak kreeg hoofdverdachte Jurandy T. levenslang. Net als Jurandy heeft Ronnie totale minachting voor het menselijk leven getoond, vindt Geuns.

Vijf kogels
Er wordt overigens niet meer getwijfeld of Ronnie überhaupt de dader is. Hij heeft uitgebreid verklaard over de fatale schietpartij. Andy kreeg twee kogels in zijn hoofd, twee in de borst en een in zijn linkerbeen. "Daarna deed ik het in mijn broek van angst. Wat moest ik doen?", snikte Ronnie maandag voor de rechter. "Ik ken zijn ouders heel goed... dit conflict had ik fatsoenlijk willen oplossen."

Lees ook: Mogelijk nog vier mensen vervolgd voor moord Andy de Heus

Jaren onzekerheid
De Sittardse vijftiger toonde zich dus schuldbewust, maar daar zaten nabestaanden niet op te wachten. Ronnie schoot Andy immers eind 2012 dood en hield zijn familie vervolgens jaren in onzekerheid. "En dan zegt hij ook nog dat Andy cocaïne had gesnoven vlak voor zijn dood", zegt vader De Heus. "Zo was Andy niet. En dat is ook bewezen door de patholoog."

Dertigste verjaardag
"Jij, die bij ons over de vloer kwam, die de dertigste verjaardag van Andy met ons vierde, hebt ons leven verwoest", zei de verloofde van Andy. "Zoveel als je nu lult, zoveel had je destijds moeten praten." Dat laatste punt maakte ook de zus van Andy. "Je vermoordde hem niet alleen, maar liet ons drie jaar in onzekerheid. Jij bent een aangetrouwd familielid, je wist dat Andy twee kindjes achterliet."

Donderdagmorgen komt Peer Szymkowiak, advocaat van Ronnie, nog aan het woord. Twee weken later doet de rechter uitspraak.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen