Overslaan en naar de inhoud gaan

Leven met long covid: 'Minder werken en erg moe'

Geplaatst opzaterdag 22 mei 2021 - 19:14

Vermoeidheid, concentratieverlies en kortademigheid. Veelgehoorde klachten van patiënten die langere tijd na hun coronabesmetting nog steeds niet zijn opgeknapt. "Ik ben snel moe, heb een druk op de borst en concentreren is ook lastig. Een boek lezen of een film kijken, kan ik niet meer."

Dit vertelt Wies Weijts (57) uit Swalmen. Weijts kreeg een jaar geleden het coronavirus en is nog steeds niet volledig hersteld.

Chronische ziekte?
Driekwart van een groep van 1864 mensen met langdurige klachten na corona, ook wel long covid genoemd, is na zijn of haar coronabesmetting nog niet volledig aan het werk. Verreweg het grootste deel (95 procent) van deze groep voelt zich drie maanden tot een jaar na de eerste klachten nog steeds matig tot slecht. Dit blijkt uit een onderzoek van het Longfonds. "Long covid heeft zo langzamerhand kenmerken van een nieuwe chronische ziekte", zegt directeur Michael Rutgers van het Longfonds.

Angstig
De 57-jarige Swalmense werd erg angstig door de plotselinge benauwdheid op haar borst en heeft daarom EMDR-therapie gedaan, een therapie waarbij wordt geprobeerd met snelle oogbewegingen PTSS te behandelen. Door alle verhalen van over de hele wereld was ze bang om in het ziekenhuis terecht te komen. Maar achteraf gezien had een bezoek aan het ziekenhuis misschien wel geholpen. "Als ik al eens extra zuurstof had gekregen en iemand om me heen had, had dat al veel angst weggenomen. Nu was ik bijna de hele tijd alleen en is mijn zus gelukkig twee weken voor mij komen zorgen."

Weijts werkte voor haar besmetting als coach, maar kan dat vanwege de aanhoudende klachten niet meer volledig volhouden. Waar ze voorheen meerdere mensen op een dag hielp, kan ze nu maar één cliënt per dag helpen en maximaal drie cliënten per week.

Behandelingen
Verschillende behandelingen heeft ze al geprobeerd maar niks mocht helpen. “Ik probeerde juist conditie op te bouwen, maar dat werkt averechts. Door inspanning raakt je lichaam helemaal in de stress. Door een groep op Facebook kwam ik in contact met anderen die ook waren getroffen door Covid. Als ik dan lees dat iemand er na lange tijd weer bovenop komt, haal ik daar steun uit."

Containerbegrip
Het is niet makkelijk om mensen met long covid te behandelen, beaamt ook Jeanine Verbunt. Zij is hoogleraar revalidatiegeneeskunde aan de Universiteit Maastricht en revalidatie-arts bij Adelante Zorggroep. "Long covid is een containerbegrip voor vermoeidheidsklachten, geheugenklachten, kortademigheid, hoofdpijn, bij mensen die een corona-infectie gehad hebben. Het is een heel spectrum aan symptomen dat je kunt hebben, dat maakt het ook zo moeilijk om de nazorg te regelen. Omdat iedereen iets anders heeft.

Klein percentage
Volgens Verbunt knappen verreweg de meeste mensen die een covide hebben gehad goed op, maar is er een klein percentage dat blijvend klachten overhoudt. Dat kan tot meer dan een half jaar na de besmetting duren: "We weten nog niet precies wie het wel krijgt en wie niet. Het komt iets meer voor bij vrouwen dan bij mannen, dat is opvallend want op de IC liggen juist meer mannen. Een andere risicofactor is overgewicht. En ook zien we met name de cognitieve klachten vaker bij mensen die al tevoren al angst of depressieklachten hadden."

Lotgenoten
Er is veel aandacht voor long covid. Op Facebook telt een groep voor lotgenoten al zo'n 20.000 leden. Verbunt: "De afgelopen maanden stond de acute problematiek volop in de picture. Is er nog genoeg plek op de IC's , in de ziekenhuisbedden. Nu het langzaam beter gaat met de hoeveelheid besmettingen en de ziekenhuisbezetting, komt de aandacht voor long covid weer naar boven. Van de ene kant is dat goed, van de andere kant is het gevaar ook een beetje dat de klachten kunnen verergeren als je je zorgen gaat maken over het verloop van je ziekte. Dus ik zou echt willen benadrukken, de meeste mensen houden geen langdurige klachten over aan corona."

Nazorg
Of long covid uiteindelijk een chronische ziekte wordt, waar mensen jarenlang last van houden, zoals Q-koorts valt nog niet te zeggen. Verbunt: "Dat weten we simpelweg nog niet. Als je een vergelijking maakt met Q-koort of SARS, dat zit de kans erin dat er mensen zijn die ook jaren later nog klachten hebben. Goeie nazorg is op dit moment het allerbelangrijkst."

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen