Overslaan en naar de inhoud gaan

Leven met diabetes: dagelijks prikken en spuiten

Geplaatst opvrijdag 13 november 2020 - 21:21

Zaterdag 14 november is het Wereld Diabetes Dag. Patiënten met diabetes zijn zeven dagen per week 24 uur per dag met hun ziekte bezig. De aandoening trekt een zware wissel op hun leven.

De 27-jarige Iris uit Maastricht heeft diabetes type 1. "Ja, dat is gewoon pech hebben.” Sinds haar twaalfde moet zij dagelijks bloed prikken en insuline inspuiten om de dag door te komen.

21 units
Iris houdt van sport, dans en creatief bezig zijn. Sinds kort is daar een account op Instagram bij gekomen. Het account heet 21.units. "Gelijk aan de hoeveelheid insuline die ik per dag moet inspuiten." Op het account beschrijft Iris wat een leven met diabetes inhoudt. "Ik wil laten zien dat diabetes meer is dan spuiten en prikken."

Geen drugs
Er gaat geen dag voorbij dat Iris niet met diabetes bezig is. "Het is erg frustrerend dat je lichaam niet doet wat je wil, ook al zorg je er goed voor." Iris schaamt zich niet voor haar aandoening. Al levert het soms pijnlijke momenten op. "Ik ben een keer een restaurant uitgestuurd toen ik insuline aan het spuiten was. Mensen dachten dat ik met drugs bezig was."

Twee types
Het lichaam van mensen met diabetes type 1 maakt zelf veel te weinig insuline aan. De chronische ziekte is niet het gevolg van verkeerde voeding, leefstijl of overgewicht, zoals veelal bij type 2.

Lees hier meer over diabetes.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen