Overslaan en naar de inhoud gaan

Leudal wil snelle internetverbinding buitengebied

Geplaatst opzondag 9 augustus 2015 - 22:42

De gemeente Leudal gaat onderzoek doen naar snel internet in het buitengebied. Een groot deel van de percelen buiten de dorpskernen is hier nog van verstoken.

Uit het onderzoek moet blijken hoe inwoners en bedrijven hier toegang toe kunnen krijgen en wat dit kost.

Inventarisatie
Het onderzoek volgt op een inventarisatie die de provincie heeft laten uitvoeren. Daaruit blijkt dat ruim 8 procent van het aantal percelen in Leudal geen snel internet heeft. Ruim 60 procent hiervan ligt in het buitengebied. Alleen de gemeenten Bergen, Nederweert en Peel en Maas scoren nog slechter. Voor internetaanbieders is het financieel niet aantrekkelijk om in de dunbevolkte gebieden snelle internetverbindingen aan te leggen. Inwoners en bedrijven zitten daardoor veelal nog op een ADSL-netwerk (aangelegd voor telefonie). Maar omdat de afstand tot de centrales hiervan vaak groot is, is het signaal zwak en het internet traag.

Onderzoek
De gemeente Leudal ziet dit graag veranderen, omdat het niet goed is voor de economische ontwikkeling van bedrijven en voor de maatschappelijke leefbaarheid. Het bureau Intertec heeft daarom de opdracht gekregen om te onderzoeken welke optie (bijvoorbeeld glasvezel, kabel of straalverbinding) het beste in Leudal toegepast kan worden en wat het kost om percelen op deze wijze aan te sluiten op snel internet.

Financiering
Voor de financiering wordt niet alleen gekeken naar de gebruikers zelf. Zij zijn vaak wel bereid om in beperkte mate maandelijks wat extra’s te betalen of mee te betalen in de aansluitkosten. Er wordt echter ook gekeken naar hoe de overheid kan bijdragen. Het onderzoek, dat vijfduizend euro kost, is naar verwachting in het najaar afgerond.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Traag internet
Snel internet in buitengebieden weer iets meer realiteit
Snel internet in buitengebieden stuk dichterbij
Traag internet
Snel internet in buitengebied Midden-Limburg
Onduidelijkheid over functioneren veiligheidsregio
Overzicht
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen