Overslaan en naar de inhoud gaan

Leudal en Brunssum doen lachgas in de ban

Geplaatst opwoensdag 26 juni 2019 - 10:47

Als eerste gemeenten in Limburg gaan Brunssum en Leudal lachgas verbieden.

In Leudal is dinsdagavond de nieuwe Algemene Plaatselijke Verordening vastgesteld, waarmee de partydrug in de gemeente in de ban is gedaan. En in Brunssum is bij de raadsvergadering dinsdagavond een voorstel van de VVD aangenomen met hetzelfde doel.

Overlast
Zowel in Leudal als in Brunssum is overlast door lachgasgebruikers de belangrijkste reden voor het verbod. Ook zijn er zorgen over de gezondheid van mensen die lachgas gebruiken, en zorgen de achtergelaten capsules voor ergernis in de twee gemeenten.

Slagroom
Lachgas is nog niet verboden. De drug, die een korte roes veroorzaakt, is gewoon in de winkel te krijgen als drijfgaspatroon voor bijvoorbeeld slagroomspuiten. De afgelopen jaren wordt lachgas als drug steeds populairder.

Proefballon
In verschillende gemeenten in Nederland is er al een verbod op het gebruik van lachgas in de openbare ruimte, en ook andere Limburgse gemeenten kijken naar een mogelijk verbod. Zo is er in de gemeenteraad Peel en Maas ook al een proefballon opgelaten over dit onderwerp.

In een APV stelt de gemeente zelf regels op voor wat betreft openbare orde en veiligheid.

Video: L1

Mijn Limburgs Hart zamelt geld in voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg. Steun de actie.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen