Overslaan en naar de inhoud gaan

Let op als je gaat stappen: test niet geldig over de grens

Geplaatst opdinsdag 5 oktober 2021 - 12:35

Wie een avond in een Belgische club wil gaan stappen en zich daarvoor laat testen in Nederland kan bedrogen uitkomen. Een negatieve test van Testen voor Toegang kan namelijk niet worden gebruikt buiten Nederland.

Afgelopen weekend mocht een aantal mensen met een Nederlandse test niet binnen in een Belgische discotheek. Volgens een woordvoerder van het Ministerie van Volksgezondheid is het een beperking in de CoronaCheck-app waar op dit moment nog naar gekeken wordt. Ze verwacht dat er op korte termijn iets verandert in deze situatie, maar vooralsnog kan Testen voor Toegang alleen worden ingezet in eigen land.

Geen internationale code
Iedereen die niet (volledig) gevaccineerd is kan in Nederland terecht bij Testen voor Toegang. Bij een negatieve test krijg je per mail of app een code toegestuurd die in de Nederlandse CoronaCheck-app kan worden omgezet in een nationale QR-code. De negatieve test kan niet worden gebruikt voor het aanmaken van een internationale QR-code. Ook kan een negatieve test niet worden ingevoerd in een buitenlandse corona-app.

Coronapas verplicht voor discotheek
Voor bewoners van grensregio’s kan dit problemen opleveren. In België is er vooralsnog geen coronapas nodig voor restaurants of cafés maar nachtclubs zijn wel verplicht om ermee te werken. Afgelopen weekend gingen discotheken weer voor het eerst open in België. Nederlandse bezoekers konden alleen binnen met een internationale QR-code.

Teleurstellen
Discotheek Versuz in Hasselt moest zaterdag meerdere mensen teleurstellen aan de deur. Woordvoerder Frederic de Gezelle wil er niet te diep op ingaan. "Wij volgen strikt de wetgeving op inzake de toepassing van het Covid Safe Ticket", stelt hij. "Het mogelijk niet compatibel zijn van Covid-testen tussen de Europese lidstaten is iets waar de overheden zich over moeten uitspreken."

Commerciële test
Wie een internationale QR-code wil voor de Belgische discotheek zal zich moeten laten testen bij een commerciële aanbieder. Eigenlijk geldt hetzelfde principe als voor mensen die op reis willen. Ook die kunnen hiervoor geen gratis Testen voor Toegang-test gebruiken. Een commerciële test kost gemiddeld tussen de 60 en 90 euro, afhankelijk van de aanbieder. Mensen die wel volledig gevaccineerd zijn, kunnen wel een internationale QR-code aanmaken in de app.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen