Overslaan en naar de inhoud gaan

Lerarentekort: ‘Zij-instromers zijn druppels op gloeiende plaat’

Geplaatst opzaterdag 17 augustus 2019 - 7:00

Het basisonderwijs probeert er alles aan te doen om het lerarentekort aan te pakken. Maar het tekort in Limburg zal naar verwachting toenemen tot 251 fte in 2024.

Vanaf maandag beginnen leerlingen en leraren weer aan het nieuwe schooljaar. "De meeste vacatures zijn ingevuld. Maar als iemand uitvalt wegens ziekte of zwangerschapsverlof, dan hebben we een probleem", zegt Anouk Husson van Stichting Kom Leren. Deze stichting heeft twintig scholen in de regio Maastricht-Heuvelland.

Lerarentekort
Mocht er wegens ziekte of zwangerschapsverlof toch een leraar uitvallen, dan moeten de scholen creatief op zoek gaan naar vervanging. "Het is inderdaad spannend om zo het schooljaar in te gaan. We hopen dat er geen leraren uit gaan vallen. Het afgelopen jaar hadden we nog een aantal 'reserves' waar we op terug konden vallen. Nu is het zo dat alle leerkrachten die beschikbaar zijn voor de klas staan", zegt Anouk Husson.

Het primair onderwijs in Limburg krijgt de komende jaren te maken met een dalende werkgelegenheid voor leraren. In 2024 is de werkgelegenheid in Midden-Limburg ten opzichte van 2019 met ruim 4 procent gedaald. Zowel in Zuid-Limburg als in Noord-Limburg zien we in dezelfde periode een daling van ruim 3 procent. In 2024 komt de werkgelegenheid in de gehele regio naar verwachting uit op 4.601 fte, een daling van ruim 3 procent.

Ondanks de dalende werkgelegenheid wordt wel een tekort aan leraren verwacht. Het tekort ontstaat onder andere door de uitstroom van (oudere) leraren en een beperkte instroom in de sector. In Limburg zal het tekort de komende jaren naar verwachting toenemen, tot 251 fte in 2024. Zuid-Limburg kent, uitgedrukt in fte, het grootste tekort (157 fte in 2024), Midden-Limburg het kleinste (16 fte in 2024).

Bron: Arbeidsmarktplatform PO

Druppel op een gloeiende plaat
Om het lerarentekort tegen te gaan wordt het onderwijs landelijk via campagnes gepromoot op middelbare scholen. Niet alleen bij de studenten van de toekomst wordt er druk gelobbyd. Ook de mensen die een carrièreswitch willen maken. "We zijn intensief aan de slag gegaan om een nieuw traject voor zij-instromers te creëren. Dat betekent dat mensen die geïnteresseerd zijn om als leerkracht in het basisonderwijs aan de slag te gaan een betaalde studie krijgen. Na een strenge selectie komt een zij-instromer bij een bestuur in dienst om ervaring op te doen. Het is dan de bedoeling dat zo'n zij-instromer binnen twee jaar zijn of haar PABO-diploma haalt. Maar het is en blijft een druppel op een gloeiende plaat wat betreft het lerarentekort”, zegt Husson. "In de regio zijn nu zo’n twintig zij-instromers actief."

Zij-instromer
Op OBS de Perroen in Maastricht is momenteel een zij-instromer actief. Lysan Wolf heeft het eerste leerjaar van haar opleiding afgerond en gaat nu haar tweede studiejaar tegemoet. De afgelopen dertien jaar was de Maastrichtse actief als productontwerper. Na al die jaren vond ze dat het tijd werd om iets anders te doen. "Ik ben toen naar een loopbaancoach gegaan en daar kwamen we tot de conclusie dat het onderwijs geschikt voor mij is. Toen heb ik me ingeschreven voor het zij-instroomtraject."

Slecht imago
Het imago van het werken in het onderwijs heeft de laatste jaren een flinke deuk opgelopen. De leraren zouden te veel bezig moeten zijn met het papierwerk, de werkdruk is te hoog, er worden lage salarissen betaald en de arbeids-rust-verhouding is slecht. Ondanks al deze verhalen besloot Wolf om toch de opleiding tot leerkracht in het basisonderwijs te gaan volgen. "Het heeft me niet afgeschrikt en ik heb die werkdruk het afgelopen schooljaar ook nog niet ervaren. Het is misschien een beetje naïef maar met mijn opleiding en werkervaring denk ik dat ik daar wel mee om kan gaan. En als dat niet zo is dan weet ik ook gelijk wat er aan de hand is binnen het basisonderwijs. Dan kan ik er pas echt over meepraten."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen