Overslaan en naar de inhoud gaan

Lerarentekort: ‘Zij-instromers zijn druppels op gloeiende plaat’

Geplaatst opzaterdag 17 augustus 2019 - 7:00

Het basisonderwijs probeert er alles aan te doen om het lerarentekort aan te pakken. Maar het tekort in Limburg zal naar verwachting toenemen tot 251 fte in 2024.

Vanaf maandag beginnen leerlingen en leraren weer aan het nieuwe schooljaar. "De meeste vacatures zijn ingevuld. Maar als iemand uitvalt wegens ziekte of zwangerschapsverlof, dan hebben we een probleem", zegt Anouk Husson van Stichting Kom Leren. Deze stichting heeft twintig scholen in de regio Maastricht-Heuvelland.

Lerarentekort
Mocht er wegens ziekte of zwangerschapsverlof toch een leraar uitvallen, dan moeten de scholen creatief op zoek gaan naar vervanging. "Het is inderdaad spannend om zo het schooljaar in te gaan. We hopen dat er geen leraren uit gaan vallen. Het afgelopen jaar hadden we nog een aantal 'reserves' waar we op terug konden vallen. Nu is het zo dat alle leerkrachten die beschikbaar zijn voor de klas staan", zegt Anouk Husson.

Het primair onderwijs in Limburg krijgt de komende jaren te maken met een dalende werkgelegenheid voor leraren. In 2024 is de werkgelegenheid in Midden-Limburg ten opzichte van 2019 met ruim 4 procent gedaald. Zowel in Zuid-Limburg als in Noord-Limburg zien we in dezelfde periode een daling van ruim 3 procent. In 2024 komt de werkgelegenheid in de gehele regio naar verwachting uit op 4.601 fte, een daling van ruim 3 procent.

Ondanks de dalende werkgelegenheid wordt wel een tekort aan leraren verwacht. Het tekort ontstaat onder andere door de uitstroom van (oudere) leraren en een beperkte instroom in de sector. In Limburg zal het tekort de komende jaren naar verwachting toenemen, tot 251 fte in 2024. Zuid-Limburg kent, uitgedrukt in fte, het grootste tekort (157 fte in 2024), Midden-Limburg het kleinste (16 fte in 2024).

Bron: Arbeidsmarktplatform PO

Druppel op een gloeiende plaat
Om het lerarentekort tegen te gaan wordt het onderwijs landelijk via campagnes gepromoot op middelbare scholen. Niet alleen bij de studenten van de toekomst wordt er druk gelobbyd. Ook de mensen die een carrièreswitch willen maken. "We zijn intensief aan de slag gegaan om een nieuw traject voor zij-instromers te creëren. Dat betekent dat mensen die geïnteresseerd zijn om als leerkracht in het basisonderwijs aan de slag te gaan een betaalde studie krijgen. Na een strenge selectie komt een zij-instromer bij een bestuur in dienst om ervaring op te doen. Het is dan de bedoeling dat zo'n zij-instromer binnen twee jaar zijn of haar PABO-diploma haalt. Maar het is en blijft een druppel op een gloeiende plaat wat betreft het lerarentekort”, zegt Husson. "In de regio zijn nu zo’n twintig zij-instromers actief."

Zij-instromer
Op OBS de Perroen in Maastricht is momenteel een zij-instromer actief. Lysan Wolf heeft het eerste leerjaar van haar opleiding afgerond en gaat nu haar tweede studiejaar tegemoet. De afgelopen dertien jaar was de Maastrichtse actief als productontwerper. Na al die jaren vond ze dat het tijd werd om iets anders te doen. "Ik ben toen naar een loopbaancoach gegaan en daar kwamen we tot de conclusie dat het onderwijs geschikt voor mij is. Toen heb ik me ingeschreven voor het zij-instroomtraject."

Slecht imago
Het imago van het werken in het onderwijs heeft de laatste jaren een flinke deuk opgelopen. De leraren zouden te veel bezig moeten zijn met het papierwerk, de werkdruk is te hoog, er worden lage salarissen betaald en de arbeids-rust-verhouding is slecht. Ondanks al deze verhalen besloot Wolf om toch de opleiding tot leerkracht in het basisonderwijs te gaan volgen. "Het heeft me niet afgeschrikt en ik heb die werkdruk het afgelopen schooljaar ook nog niet ervaren. Het is misschien een beetje naïef maar met mijn opleiding en werkervaring denk ik dat ik daar wel mee om kan gaan. En als dat niet zo is dan weet ik ook gelijk wat er aan de hand is binnen het basisonderwijs. Dan kan ik er pas echt over meepraten."

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen