Overslaan en naar de inhoud gaan

Lerarenopleiding ondanks coronacrisis toch in trek

Geplaatst opwoensdag 28 oktober 2020 - 14:30

De opleiding tot leraar in het basisonderwijs is een stuk populairder. Scholenkoepel Fontys meldt woensdag dat het aantal leerlingen dat dit schooljaar in Limburg en Brabant is begonnen aan de Pabo, met 34 procent is gestegen.

De nieuwe studenten zijn ook hard nodig. In het basisonderwijs is er een chronisch tekort aan onderwijzers. Scholen proberen dat op te lossen door gepensioneerde leraren en deeltijders in te zetten, maar dat zijn noodoplossingen. Over enkele jaren zijn er flink wat nieuwe leraren nodig, ook in Limburg.

Nieuwe opleiding
Fontys startte daarom dit schooljaar met een nieuwe opleiding, de Pabo Kind en Educatie, die onder meer in Venlo en Sittard wordt aangeboden. Samen met de al bestaande opleidingen meldden zich 177 nieuwe studenten aan, ruim 50 meer dan het jaar daarvoor. Volgens Fontys heeft de coronacrisis een gunstig effect op het aantal nieuwe aanmeldingen.

Breed inzetbaar
De nieuwe studenten zijn straks breed inzetbaar, voor de doelgroep 0-7 jaar. Ze kunnen dus ook in kindcentra worden ingezet, waar opvang en onderwijs hand in hand gaan. Ook kunnen ze na de deze opleiding verder studeren.

Waardering
Met de stijging van het aantal studenten gaat het dus langzaam de goede kant op. Of het voldoende is moet blijken, want in heel Nederland dreigt er in 2027 een tekort van 10.000 banen in het basisonderwijs.

Staken
Omdat leraren zich ondergewaardeerd voelden, werd er de afgelopen jaren meerdere keren actie gevoerd. Dat leidde tot een betere CAO en een loonsverhoging van 4,5 procent. Overigens is landelijk het aantal studenten op de Pabo's ook gestegen. In 2015 begonnen 3.900 nieuwe studenten en in 2019 waren er dat 5.200.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen