Overslaan en naar de inhoud gaan

Lerarenopleiding ondanks coronacrisis toch in trek

Geplaatst opwoensdag 28 oktober 2020 - 14:30

De opleiding tot leraar in het basisonderwijs is een stuk populairder. Scholenkoepel Fontys meldt woensdag dat het aantal leerlingen dat dit schooljaar in Limburg en Brabant is begonnen aan de Pabo, met 34 procent is gestegen.

De nieuwe studenten zijn ook hard nodig. In het basisonderwijs is er een chronisch tekort aan onderwijzers. Scholen proberen dat op te lossen door gepensioneerde leraren en deeltijders in te zetten, maar dat zijn noodoplossingen. Over enkele jaren zijn er flink wat nieuwe leraren nodig, ook in Limburg.

Nieuwe opleiding
Fontys startte daarom dit schooljaar met een nieuwe opleiding, de Pabo Kind en Educatie, die onder meer in Venlo en Sittard wordt aangeboden. Samen met de al bestaande opleidingen meldden zich 177 nieuwe studenten aan, ruim 50 meer dan het jaar daarvoor. Volgens Fontys heeft de coronacrisis een gunstig effect op het aantal nieuwe aanmeldingen.

Breed inzetbaar
De nieuwe studenten zijn straks breed inzetbaar, voor de doelgroep 0-7 jaar. Ze kunnen dus ook in kindcentra worden ingezet, waar opvang en onderwijs hand in hand gaan. Ook kunnen ze na de deze opleiding verder studeren.

Waardering
Met de stijging van het aantal studenten gaat het dus langzaam de goede kant op. Of het voldoende is moet blijken, want in heel Nederland dreigt er in 2027 een tekort van 10.000 banen in het basisonderwijs.

Staken
Omdat leraren zich ondergewaardeerd voelden, werd er de afgelopen jaren meerdere keren actie gevoerd. Dat leidde tot een betere CAO en een loonsverhoging van 4,5 procent. Overigens is landelijk het aantal studenten op de Pabo's ook gestegen. In 2015 begonnen 3.900 nieuwe studenten en in 2019 waren er dat 5.200.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen