Overslaan en naar de inhoud gaan

Lerarenopleiding ondanks coronacrisis toch in trek

Geplaatst opwoensdag 28 oktober 2020 - 14:30

De opleiding tot leraar in het basisonderwijs is een stuk populairder. Scholenkoepel Fontys meldt woensdag dat het aantal leerlingen dat dit schooljaar in Limburg en Brabant is begonnen aan de Pabo, met 34 procent is gestegen.

De nieuwe studenten zijn ook hard nodig. In het basisonderwijs is er een chronisch tekort aan onderwijzers. Scholen proberen dat op te lossen door gepensioneerde leraren en deeltijders in te zetten, maar dat zijn noodoplossingen. Over enkele jaren zijn er flink wat nieuwe leraren nodig, ook in Limburg.

Nieuwe opleiding
Fontys startte daarom dit schooljaar met een nieuwe opleiding, de Pabo Kind en Educatie, die onder meer in Venlo en Sittard wordt aangeboden. Samen met de al bestaande opleidingen meldden zich 177 nieuwe studenten aan, ruim 50 meer dan het jaar daarvoor. Volgens Fontys heeft de coronacrisis een gunstig effect op het aantal nieuwe aanmeldingen.

Breed inzetbaar
De nieuwe studenten zijn straks breed inzetbaar, voor de doelgroep 0-7 jaar. Ze kunnen dus ook in kindcentra worden ingezet, waar opvang en onderwijs hand in hand gaan. Ook kunnen ze na de deze opleiding verder studeren.

Waardering
Met de stijging van het aantal studenten gaat het dus langzaam de goede kant op. Of het voldoende is moet blijken, want in heel Nederland dreigt er in 2027 een tekort van 10.000 banen in het basisonderwijs.

Staken
Omdat leraren zich ondergewaardeerd voelden, werd er de afgelopen jaren meerdere keren actie gevoerd. Dat leidde tot een betere CAO en een loonsverhoging van 4,5 procent. Overigens is landelijk het aantal studenten op de Pabo's ook gestegen. In 2015 begonnen 3.900 nieuwe studenten en in 2019 waren er dat 5.200.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen