Overslaan en naar de inhoud gaan

Lerarenopleiding ondanks coronacrisis toch in trek

Geplaatst opwoensdag 28 oktober 2020 - 14:30

De opleiding tot leraar in het basisonderwijs is een stuk populairder. Scholenkoepel Fontys meldt woensdag dat het aantal leerlingen dat dit schooljaar in Limburg en Brabant is begonnen aan de Pabo, met 34 procent is gestegen.

De nieuwe studenten zijn ook hard nodig. In het basisonderwijs is er een chronisch tekort aan onderwijzers. Scholen proberen dat op te lossen door gepensioneerde leraren en deeltijders in te zetten, maar dat zijn noodoplossingen. Over enkele jaren zijn er flink wat nieuwe leraren nodig, ook in Limburg.

Nieuwe opleiding
Fontys startte daarom dit schooljaar met een nieuwe opleiding, de Pabo Kind en Educatie, die onder meer in Venlo en Sittard wordt aangeboden. Samen met de al bestaande opleidingen meldden zich 177 nieuwe studenten aan, ruim 50 meer dan het jaar daarvoor. Volgens Fontys heeft de coronacrisis een gunstig effect op het aantal nieuwe aanmeldingen.

Breed inzetbaar
De nieuwe studenten zijn straks breed inzetbaar, voor de doelgroep 0-7 jaar. Ze kunnen dus ook in kindcentra worden ingezet, waar opvang en onderwijs hand in hand gaan. Ook kunnen ze na de deze opleiding verder studeren.

Waardering
Met de stijging van het aantal studenten gaat het dus langzaam de goede kant op. Of het voldoende is moet blijken, want in heel Nederland dreigt er in 2027 een tekort van 10.000 banen in het basisonderwijs.

Staken
Omdat leraren zich ondergewaardeerd voelden, werd er de afgelopen jaren meerdere keren actie gevoerd. Dat leidde tot een betere CAO en een loonsverhoging van 4,5 procent. Overigens is landelijk het aantal studenten op de Pabo's ook gestegen. In 2015 begonnen 3.900 nieuwe studenten en in 2019 waren er dat 5.200.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen