Overslaan en naar de inhoud gaan

Leraren en leerlingen van Roermondse school niet veilig

Geplaatst opdinsdag 16 juli 2019 - 10:57

De Roermondse school voor bijzonder onderwijs waar in september 2018 een leerling schietend binnenkwam, is sindsdien alleen maar onveiliger geworden.

Dat blijkt uit een rapport over de instelling, opgesteld door Marjolijn Keesmaat, die kort na het schietincident als interim-bestuurder werd aangetrokken. Burgemeester Rianne Donders van Roermond wil op korte termijn met alle betrokkenen om de tafel om de problemen te bespreken.

Samenwerken
De school maakt deel uit van het Kennis- en Expertisecentrum (KEC), een coöperatie met drie leden: de Mutsaersstichting (jeugdzorg) en onderwijsinstellingen De Wijnberg en de Aloysiusstichting uit Den Haag.

Problemen
Aloysius en de andere twee instellingen werken volgens de rapportage niet met elkaar samen. Keesmaat, aangesteld om problemen in de school op te lossen, schrijft dat ze er "tot mijn ontsteltenis" niet in is geslaagd de partijen nader tot elkaar te brengen. "Er is een onwerkbare situatie."

Toelichten
Het rapport wijst naar Aloysius als de boosdoener. Die instelling zou zich volgens het rapport óf aan eerder gemaakte afspraken moeten houden, óf moeten vertrekken uit het KEC. Keesmaat wil desgevraagd het rapport niet toelichten. Wel zegt ze zich "zorgen te maken over de veiligheid van leerlingen en docenten".

Onveiligheid
De directeuren van de Mutsaersstichting en De Wijnberg bevestigen desgevraagd signalen over onveiligheid en de bevindingen in het rapport. Volgens directeur Guido Nijboer van de Wijnberg is het gebouw onveilig, worden docenten geslagen door scholieren, verschuilen ze zich achter gebarricadeerde deuren en zijn sinds de schietpartij al meer dan vijftien leerlingen geschorst wegens ernstig wangedrag.

Voor gezien
"Steeds vaker houden docenten het voor gezien en vertrekken." De Mutsaersstichting gaat uit het gebouw weg als er niet wordt ingegrepen, aldus directeur Matthieu Goedhart.

Uitspraak
Aloysius bestrijdt bij monde van directeur Hans Kelderman de bevindingen in het rapport. De "sociale veiligheid op school is goed", stelt hij. De andere partijen zouden volgens hem de samenwerking bemoeilijken. De rechtbank in Roermond doet dinsdagmiddag uitspraak in de zaak van de schietende leerling.

Overmeesterd
Op 14 september kwam de jongen de school voor speciaal onderwijs in De Donderberg binnen. In het schoolgebouw zelf schoot hij in het plafond, buiten het pand loste hij ook nog enkele schoten. Niemand raakte bij het incident gewond. De jongeman werd door docenten van de school uiteindelijk overmeesterd.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
'Ik wil iets terug doen voor de maatschappij’

Envida mag zich gelukkig prijzen met de bijna 1.000 vrijwilligers die zich iedere dag met hart en ziel inzetten voor onze bewoners. Hartelijk dank daarvoor!

Zoekt u een zinvolle dagbesteding, voelt u zich aangetrokken tot de zorg en wilt u onze bewoners een dag met een gouden randje bezorgen? Denk dan eens na over vrijwilligerswerk bij Envida. U ondersteunt ons om onze bewoners een zo prettig mogelijke woonsituatie te bieden. Dit kan bijvoorbeeld door het creëren van gezelligheid in de huiskamer, als begeleider bij een wandelgroep, maar ook door mee te helpen in het restaurant.

Als u interesse heeft in vrijwilligerswerk bij Envida, kunt u contact opnemen met het woonzorgcentrum van uw voorkeur. Onze collega’s zullen met u de mogelijkheden bespreken.

Bekijk hier alle mogelijkheden
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen