Overslaan en naar de inhoud gaan

Leraren en leerlingen van Roermondse school niet veilig

Geplaatst opdinsdag 16 juli 2019 - 10:57

De Roermondse school voor bijzonder onderwijs waar in september 2018 een leerling schietend binnenkwam, is sindsdien alleen maar onveiliger geworden.

Dat blijkt uit een rapport over de instelling, opgesteld door Marjolijn Keesmaat, die kort na het schietincident als interim-bestuurder werd aangetrokken. Burgemeester Rianne Donders van Roermond wil op korte termijn met alle betrokkenen om de tafel om de problemen te bespreken.

Samenwerken
De school maakt deel uit van het Kennis- en Expertisecentrum (KEC), een coöperatie met drie leden: de Mutsaersstichting (jeugdzorg) en onderwijsinstellingen De Wijnberg en de Aloysiusstichting uit Den Haag.

Problemen
Aloysius en de andere twee instellingen werken volgens de rapportage niet met elkaar samen. Keesmaat, aangesteld om problemen in de school op te lossen, schrijft dat ze er "tot mijn ontsteltenis" niet in is geslaagd de partijen nader tot elkaar te brengen. "Er is een onwerkbare situatie."

Toelichten
Het rapport wijst naar Aloysius als de boosdoener. Die instelling zou zich volgens het rapport óf aan eerder gemaakte afspraken moeten houden, óf moeten vertrekken uit het KEC. Keesmaat wil desgevraagd het rapport niet toelichten. Wel zegt ze zich "zorgen te maken over de veiligheid van leerlingen en docenten".

Onveiligheid
De directeuren van de Mutsaersstichting en De Wijnberg bevestigen desgevraagd signalen over onveiligheid en de bevindingen in het rapport. Volgens directeur Guido Nijboer van de Wijnberg is het gebouw onveilig, worden docenten geslagen door scholieren, verschuilen ze zich achter gebarricadeerde deuren en zijn sinds de schietpartij al meer dan vijftien leerlingen geschorst wegens ernstig wangedrag.

Voor gezien
"Steeds vaker houden docenten het voor gezien en vertrekken." De Mutsaersstichting gaat uit het gebouw weg als er niet wordt ingegrepen, aldus directeur Matthieu Goedhart.

Uitspraak
Aloysius bestrijdt bij monde van directeur Hans Kelderman de bevindingen in het rapport. De "sociale veiligheid op school is goed", stelt hij. De andere partijen zouden volgens hem de samenwerking bemoeilijken. De rechtbank in Roermond doet dinsdagmiddag uitspraak in de zaak van de schietende leerling.

Overmeesterd
Op 14 september kwam de jongen de school voor speciaal onderwijs in De Donderberg binnen. In het schoolgebouw zelf schoot hij in het plafond, buiten het pand loste hij ook nog enkele schoten. Niemand raakte bij het incident gewond. De jongeman werd door docenten van de school uiteindelijk overmeesterd.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen