Overslaan en naar de inhoud gaan

Leraren basisschool klagen over stapels papierwerk

Geplaatst opmaandag 10 april 2017 - 6:00

Leraren in het basisonderwijs klagen steen en been over een te hoge werkdruk.

Dat blijkt uit een rondgang van de Nederlandse regionale omroepen, waaronder L1, en de NOS. Vooral de administratie die ze moeten doen, is veel leraren een doorn in het oog. Maar ook het bijhouden van allerlei dossiers van leerlingen veroorzaakt een constante werkdruk.

Problemen
Verder klagen ze over te grote klassen en te veel leerlingen met leer- en gedragsproblemen. De leraren die meegedaan hebben aan het onderzoek, pleiten dan ook voor kleinere klassen en een kleinere papierwinkel op school. En de overheid moet stoppen met het steeds veranderen van het beleid.

Scholen zelf
Een woordvoerder van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap laat weten dat niet de politiek in Den Haag verantwoordelijk is. De scholen moeten zelf regelen dat de administratieve rompslomp wordt teruggedrongen.

Regeldruk
"De werkdruk die leraren ervaren valt niet altijd terug te leiden tot een wet of regel uit Den Haag. Uit onderzoek blijkt dat druk vooral veroorzaakt wordt door regels of afspraken die vanuit scholen of scholenkoepels zelf komen", zegt de woordvoerder.

Het ministerie wil samen met de vakbonden en de onderwijskoepels iets proberen te doen aan die regeldruk.

Liesbeth Verheggen van de Algemene Onderwijs Bond over de werkdruk.
Video: NOS

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Honderden Limburgse leraren naar manifestatie Den Haag
Vakbonden: 'Staking OV is niet voor de poen'
OV-staking: Werkgevers willen 'dolgraag' gesprek met bonden
Werkdruk thuiszorg in Limburg nog steeds veel te hoog
Overzicht
Het verhaal van een Limburgse wereldster: André Rieu
Uitgelicht
Het verhaal van een Limburgse wereldster: André Rieu

Violist en orkestleider André Rieu vertelt in een openhartig interview over zijn moeilijke jeugd, zijn carrière van violist naar orkestleder en entertainer van wereldformaat.

Rieu stelde samen met zijn vrouw Marjorie voor L1 TV exclusief een programma samen met hoogtepunten van alle concerten op het Vrijthof in Maastricht.

Zaterdag en zondag op L1 TV
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Kom helemaal in de stemming voor de LVK-Finale

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen