Overslaan en naar de inhoud gaan

Leonne Zeegers eerste Nederlander met X in paspoort

Geplaatst opvrijdag 19 oktober 2018 - 11:17

De in Swalmen geboren Leonne Zeegers is de eerste Nederlander met een X als geslachtsaanduiding in het paspoort.

Het persoonsbewijs is vrijdag uitgereikt.

Geslacht onbepaald
Tot nu stond er een V voor vrouw in het paspoort van Zeegers, terwijl deze zich eigenlijk man noch vrouw voelt.

Rechtbank
De rechtbank in Roermond bepaalde eerder dit jaar dat geslacht geen kwestie is van geslachtskenmerken, maar van genderidentiteit. De X staat voortaan bij personen van wie het geslacht niet kan worden vastgesteld.

Lees ook: Rechtbank Roermond kent derde gender in paspoort toe

Zoektocht
Bij de geboorte van Zeegers in 1961 was het niet duidelijk of het nou om een jongetje of een meisje ging. Vanwege het gemak kozen de ouders ervoor het kind als een jongetje op te voeden. Maar in een latere levensfase koos Leonne er zelf voor om als vrouw door het leven te gaan.

Lees ook: Overwinning voor 'neutrale' Leonne: 'Niet ontkennen'

Tegenwoordig biedt Zeegers als hypnotherapeut zelf hulp aan mensen in soortgelijke positie.

Wetswijziging
Het kabinet wil nu snel werken aan een wetswijziging. Volgens staatssecretaris Raymond Knops uit Hegelsom past de ontwikkeling in de tijdgeest.

Luister ook: Leonne Zeegers is eerste Nederlander met X in paspoort

Nieuw dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen