Overslaan en naar de inhoud gaan

Lenaers: truck-verstekelingen Limburg 'reden tot zorgen'

Geplaatst opwoensdag 11 september 2019 - 14:47

Europarlementariër Jeroen Lenaers (CDA) uit Stramproy vindt de opkomst van verstekelingen in vrachtwagens in Limburg 'absoluut een reden tot zorgen'.

"We kennen het fenomeen vooral van de Franse en Belgische snelwegen. Dat het nu in Limburg toeneemt, is een teken dat het probleem groter wordt en dat daar niet effectief tegen opgetreden wordt", aldus de parlementariër op L1 radio.

Vijf incidenten
Het fenomeen 'uitklimmers', zoals vluchtelingen worden genoemd die uit vrachtwagens springen, is nieuw in Limburg. Tot dit jaar kwam het nauwelijks voor. Sinds januari waren er vijf incidenten. Op weg naar Engeland, raakten ze per ongeluk verzeild in Limburg.

Lees ook: Truck-verstekelingen steeds vaker per ongeluk in Limburg

Brexit
Volgens Lenaers heerst de angst dat er nieuwe grenscontroles ingevoerd worden als de Brexit doorgaat. "De files met vrachtwagens richting Engeland zullen groter worden. De mogelijkheden voor uitklimmers worden dan ook alleen maar groter en dan neemt het aantal incidenten toe." Hij vertelt dat dit in veel lidstaten van de Europese Unie het gesprek van de dag is. Dit komt ook doordat vrachtwagens uit heel Europa richting Calais gaan om daar de grens over te steken, zo licht hij toe.

Bescherming voor chauffeurs
Veel vrachtwagenchauffeurs maken zich zorgen over illegale verstekelingen. In verband met mogelijke mensensmokkel wordt ook gekeken naar hun verantwoordelijkheid. Met name in Frankrijk zijn de boetes voor chauffeurs bij wie verstekelingen worden gevonden erg hoog, vertelt Lenaers. "Je kunt niet continu je vrachtwagen in de gaten houden. Als chauffeurs er alles aan gedaan hebben om het te voorkomen, is het heel zuur dat zij daar de dupe van worden. Daarnaast ontstaan vaak gevaarlijke situaties voor de chauffeurs zelf en voor de verkeersveiligheid. Mensen proberen op onmogelijke manieren vrachtwagens te laten stoppen. Ik stel dan ook voor dat we de vrachtwagenchauffeurs als zodanig beschermen", aldus de politicus.

Lees ook: Vrachtwagenchauffeurs over truck-verstekelingen

À la carte
"Het gaat hier om een dieper-liggend probleem. Sommige mensen die naar Europa komen, beschouwen Europa een beetje als een à la carte menu", vertelt Lenaers. "Als het om echte vluchtelingen gaat die veiligheid willen krijgen, dan kunnen ze dat in heel Europa krijgen. Daarvoor hoeven ze niet naar Engeland."

Ons probleem
De Limburgse politicus vertelt dat er een grote groep mensen is die per se naar een bepaald land wil. "Ze denken dat ze daar economisch en illegaal het beste kunnen gedijen. Dat is niet ons probleem. Ons probleem is dat wij moeten zorgen voor mensen die hier echt bescherming komen zoeken. Dat moeten we in heel Europa doen. Mensen die hier illegaal komen voor economische redenen, die moeten terug naar het land van herkomst. We hebben instrumenten nodig om dat mogelijk te maken."

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een coole airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de coole airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen