Overslaan en naar de inhoud gaan

Lenaers: truck-verstekelingen Limburg 'reden tot zorgen'

Geplaatst opwoensdag 11 september 2019 - 14:47

Europarlementariër Jeroen Lenaers (CDA) uit Stramproy vindt de opkomst van verstekelingen in vrachtwagens in Limburg 'absoluut een reden tot zorgen'.

"We kennen het fenomeen vooral van de Franse en Belgische snelwegen. Dat het nu in Limburg toeneemt, is een teken dat het probleem groter wordt en dat daar niet effectief tegen opgetreden wordt", aldus de parlementariër op L1 radio.

Vijf incidenten
Het fenomeen 'uitklimmers', zoals vluchtelingen worden genoemd die uit vrachtwagens springen, is nieuw in Limburg. Tot dit jaar kwam het nauwelijks voor. Sinds januari waren er vijf incidenten. Op weg naar Engeland, raakten ze per ongeluk verzeild in Limburg.

Lees ook: Truck-verstekelingen steeds vaker per ongeluk in Limburg

Brexit
Volgens Lenaers heerst de angst dat er nieuwe grenscontroles ingevoerd worden als de Brexit doorgaat. "De files met vrachtwagens richting Engeland zullen groter worden. De mogelijkheden voor uitklimmers worden dan ook alleen maar groter en dan neemt het aantal incidenten toe." Hij vertelt dat dit in veel lidstaten van de Europese Unie het gesprek van de dag is. Dit komt ook doordat vrachtwagens uit heel Europa richting Calais gaan om daar de grens over te steken, zo licht hij toe.

Bescherming voor chauffeurs
Veel vrachtwagenchauffeurs maken zich zorgen over illegale verstekelingen. In verband met mogelijke mensensmokkel wordt ook gekeken naar hun verantwoordelijkheid. Met name in Frankrijk zijn de boetes voor chauffeurs bij wie verstekelingen worden gevonden erg hoog, vertelt Lenaers. "Je kunt niet continu je vrachtwagen in de gaten houden. Als chauffeurs er alles aan gedaan hebben om het te voorkomen, is het heel zuur dat zij daar de dupe van worden. Daarnaast ontstaan vaak gevaarlijke situaties voor de chauffeurs zelf en voor de verkeersveiligheid. Mensen proberen op onmogelijke manieren vrachtwagens te laten stoppen. Ik stel dan ook voor dat we de vrachtwagenchauffeurs als zodanig beschermen", aldus de politicus.

Lees ook: Vrachtwagenchauffeurs over truck-verstekelingen

À la carte
"Het gaat hier om een dieper-liggend probleem. Sommige mensen die naar Europa komen, beschouwen Europa een beetje als een à la carte menu", vertelt Lenaers. "Als het om echte vluchtelingen gaat die veiligheid willen krijgen, dan kunnen ze dat in heel Europa krijgen. Daarvoor hoeven ze niet naar Engeland."

Ons probleem
De Limburgse politicus vertelt dat er een grote groep mensen is die per se naar een bepaald land wil. "Ze denken dat ze daar economisch en illegaal het beste kunnen gedijen. Dat is niet ons probleem. Ons probleem is dat wij moeten zorgen voor mensen die hier echt bescherming komen zoeken. Dat moeten we in heel Europa doen. Mensen die hier illegaal komen voor economische redenen, die moeten terug naar het land van herkomst. We hebben instrumenten nodig om dat mogelijk te maken."

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Jouw videoboodschap op L1 TV.

Stuur je zelfgemaakte video via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Uitgelicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV

Wie wil jij een hart onder de riem steken? Stuur je filmpje naar L1 TV via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

De videoboodschappen worden gedurende de hele dag op L1 TV uitgezonden.

Voor je opa, oma, familie of vrienden...
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
AvondGasten: corona in Limburg
Uitgelicht
AvondGasten: corona in Limburg

L1 gaat in samenwerking met Zuyderland en andere Limburgse zorginstellingen een extra programma uitzenden waarbij we ingaan op vragen rond het coronavirus.

Er zullen medische experts aanschuiven antwoord geven op de belangrijkste zaken in de bestrijding van het virus. Daarbij geven ze ook preventietips, lichten ze maatregelen toe in hun eigen instellingen en beantwoorden ze de belangrijkste vragen van de kijkers.

Iedere avond om 18:00 op L1 TV, met een herhaling om 21:00.

Stel hier je vraag over corona
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen