Overslaan en naar de inhoud gaan

Leider Duitse extreemrechtse beweging opgepakt in Heerlen

Geplaatst opvrijdag 17 juli 2020 - 6:55

De politie heeft in Heerlen een leider van een Duitse rechts-extremistische beweging opgepakt. In Berlijn werd een tweede voorman van de partij gearresteerd.

Volgens het Duitse Openbaar Ministerie (OM) was de man die in Heerlen werd opgepakt Fadi J. Hij was in 2016 één van de oprichters van de Goyim Partij in Duitsland. In Berlijn werd Marcus B. opgepakt.

Extreemrechts
J. runde samen met anderen een website waarop honderden artikelen met extreemrechtse ideeën en antisemitische teksten, foto's en video's werden gepubliceerd. Daarin werd onder meer de Holocaust ontkend, misdaden van het nationaal-socialistische regime afgezwakt of onderschreven. Ook was er antisemitische propaganda te lezen en werd opgeroepen joden te vermoorden.

De twee arrestaties waren onderdeel van een gecoördineerde actie tegen de groepering. Ook werden de woningen van zes andere verdachten in de zaak doorzocht in Berlijn, Beieren, Mecklenburg-Voor-Pommeren, Noordrijn-Westfalen, Rijnland-Palts, Saarland en Heerlen.

Bijzonder belang
De website van de Goyim Partij was wereldwijd vrij toegankelijk en daarmee schadelijk voor de reputatie van Duitsland. Volgens het OM konden de teksten twijfel zaaien bij specifieke bevolkingsgroepen over bescherming van hun veiligheid. Het OM gaf daarom op 24 juni het arrestatiebevel uit voor Fadi J. en Marcus B.

Uitleveren
Marcus B. wordt vrijdag voorgeleid. Het Duitse OM is een uitleveringsprocedure gestart om Fadi J. vanuit Nederland naar Duitsland te krijgen. Wat J. in Heerlen deed, is volgens de NOS niet bekend.

De twee mannen worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie, waar ze allebei leider van waren.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen