Overslaan en naar de inhoud gaan

Leider Duitse extreemrechtse beweging opgepakt in Heerlen

Geplaatst opvrijdag 17 juli 2020 - 6:55

De politie heeft in Heerlen een leider van een Duitse rechts-extremistische beweging opgepakt. In Berlijn werd een tweede voorman van de partij gearresteerd.

Volgens het Duitse Openbaar Ministerie (OM) was de man die in Heerlen werd opgepakt Fadi J. Hij was in 2016 één van de oprichters van de Goyim Partij in Duitsland. In Berlijn werd Marcus B. opgepakt.

Extreemrechts
J. runde samen met anderen een website waarop honderden artikelen met extreemrechtse ideeën en antisemitische teksten, foto's en video's werden gepubliceerd. Daarin werd onder meer de Holocaust ontkend, misdaden van het nationaal-socialistische regime afgezwakt of onderschreven. Ook was er antisemitische propaganda te lezen en werd opgeroepen joden te vermoorden.

De twee arrestaties waren onderdeel van een gecoördineerde actie tegen de groepering. Ook werden de woningen van zes andere verdachten in de zaak doorzocht in Berlijn, Beieren, Mecklenburg-Voor-Pommeren, Noordrijn-Westfalen, Rijnland-Palts, Saarland en Heerlen.

Bijzonder belang
De website van de Goyim Partij was wereldwijd vrij toegankelijk en daarmee schadelijk voor de reputatie van Duitsland. Volgens het OM konden de teksten twijfel zaaien bij specifieke bevolkingsgroepen over bescherming van hun veiligheid. Het OM gaf daarom op 24 juni het arrestatiebevel uit voor Fadi J. en Marcus B.

Uitleveren
Marcus B. wordt vrijdag voorgeleid. Het Duitse OM is een uitleveringsprocedure gestart om Fadi J. vanuit Nederland naar Duitsland te krijgen. Wat J. in Heerlen deed, is volgens de NOS niet bekend.

De twee mannen worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie, waar ze allebei leider van waren.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen