Overslaan en naar de inhoud gaan

Legendarische sprong Eddie Vedder: 'Mooiste moment ooit'

Geplaatst opvrijdag 15 juni 2018 - 6:18

Het is vrijdagavond eindelijk zover. Exact 26 jaar na de legendarische sprong staat Eddie Vedder weer op het podium van Pinkpop. Nico Kok maakte de sprong destijds van héél dichtbij mee.

"Dat was het mooiste festivalmoment ooit", zegt de 64-jarige man uit Wateringen.

Beveiliger
Kok was in 1992 als beveiliger werkzaam op het festival in Landgraaf. Hij stond voor het podium toen Eddie Vedder en consorten de mainstage bestormden voor hun legendarische optreden. "Ze waren in de tijd nog helemaal niet zo bekend", zegt Kok. "Na die sprong was dat wel anders. Toen wist iedereen wie Pearl Jam was."

Camerakraan
De Zuid-Hollander stond vanwege zijn werk het leeuwendeel van het optreden met zijn rug naar het podium. Totdat door de band het nummer Porch werd ingezet. Middenin het nummer ging de frontman voor de camerakraan staan. "Hij gebaarde dat hij dichterbij moest komen. De cameraman die op dat ding zat, riep ons meteen. We wisten eigenlijk niet goed wat hij wilde", blikt Kok terug. "Toen we eenmaal snapten dat Eddie Vedder op die kraan wilde klimmen, viel bij ons het kwartje. Met man en macht zijn we aan dat ding gaan hangen om tegenwicht te bieden. Anders was alles omver gedonderd. Dus ja, eigenlijk hebben wij die sprong gered."

Sprong
Eenmaal op het hoogste punt sprong de zanger in de het publiek. "Dat was fantastisch om te zien. Ongelooflijk. Iedereen ging helemaal uit zijn dak. We hebben die Vedder daarna weer het podium op moeten trekken", zegt Kok. "Maar dat was écht het mooiste festivalmoment ooit."

Lees ook: Spot jij een Pinkpop-ster? Stuur je foto of video!

Roskilde
De sprong van de charismatische frontman van de band uit Seattle is voor Kok hét mooiste festivalmoment aller tijden. Toch bewaart hij ook minder mooie herinneringen aan Pearl Jam. "Ja, ik was er ook bij in Roskilde", verzucht hij. In 2000 kwamen negen mensen om het leven tijdens een optreden van de band op het Deense festival. "Daar was ik ook aan het werk. Het was er zo druk dat bezoekers bekneld raakten. Het is natuurlijk tragisch dat daar mensen zijn overleden. Dat blijft je altijd bij", zegt hij emotioneel.

Pensioen
Kok weet dat dit bijna het einde van Pearl Jam betekende. "De band kreeg de schuld in de schoenen geschoven. Gelukkig is dit later teruggenomen", zegt hij. "De band trok het zich wel enorm aan. Ze hebben er zelfs aan gedacht om te stoppen."

Nog een sprong?
Gelukkig voor de
muziekliefhebber ging zijn favoriete band niet met pensioen. Kok is er dit jaar weer bij om Pearl Jam aan het werk te zien. "Ik heb er enorm veel zin in. Ik denk overigens niet dat hij dit jaar weer zo'n sprong waagt. Vroeger mocht toch net iets meer."

Lees ook: Wisselvallig weer tijdens Pinkpop: Zon en flinke buien

Hieronder kun je nog één keer genieten van de legendarische sprong.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen