Overslaan en naar de inhoud gaan

Legendarische sprong Eddie Vedder: 'Mooiste moment ooit'

Geplaatst opvrijdag 15 juni 2018 - 6:18

Het is vrijdagavond eindelijk zover. Exact 26 jaar na de legendarische sprong staat Eddie Vedder weer op het podium van Pinkpop. Nico Kok maakte de sprong destijds van héél dichtbij mee.

"Dat was het mooiste festivalmoment ooit", zegt de 64-jarige man uit Wateringen.

Beveiliger
Kok was in 1992 als beveiliger werkzaam op het festival in Landgraaf. Hij stond voor het podium toen Eddie Vedder en consorten de mainstage bestormden voor hun legendarische optreden. "Ze waren in de tijd nog helemaal niet zo bekend", zegt Kok. "Na die sprong was dat wel anders. Toen wist iedereen wie Pearl Jam was."

Camerakraan
De Zuid-Hollander stond vanwege zijn werk het leeuwendeel van het optreden met zijn rug naar het podium. Totdat door de band het nummer Porch werd ingezet. Middenin het nummer ging de frontman voor de camerakraan staan. "Hij gebaarde dat hij dichterbij moest komen. De cameraman die op dat ding zat, riep ons meteen. We wisten eigenlijk niet goed wat hij wilde", blikt Kok terug. "Toen we eenmaal snapten dat Eddie Vedder op die kraan wilde klimmen, viel bij ons het kwartje. Met man en macht zijn we aan dat ding gaan hangen om tegenwicht te bieden. Anders was alles omver gedonderd. Dus ja, eigenlijk hebben wij die sprong gered."

Sprong
Eenmaal op het hoogste punt sprong de zanger in de het publiek. "Dat was fantastisch om te zien. Ongelooflijk. Iedereen ging helemaal uit zijn dak. We hebben die Vedder daarna weer het podium op moeten trekken", zegt Kok. "Maar dat was écht het mooiste festivalmoment ooit."

Lees ook: Spot jij een Pinkpop-ster? Stuur je foto of video!

Roskilde
De sprong van de charismatische frontman van de band uit Seattle is voor Kok hét mooiste festivalmoment aller tijden. Toch bewaart hij ook minder mooie herinneringen aan Pearl Jam. "Ja, ik was er ook bij in Roskilde", verzucht hij. In 2000 kwamen negen mensen om het leven tijdens een optreden van de band op het Deense festival. "Daar was ik ook aan het werk. Het was er zo druk dat bezoekers bekneld raakten. Het is natuurlijk tragisch dat daar mensen zijn overleden. Dat blijft je altijd bij", zegt hij emotioneel.

Pensioen
Kok weet dat dit bijna het einde van Pearl Jam betekende. "De band kreeg de schuld in de schoenen geschoven. Gelukkig is dit later teruggenomen", zegt hij. "De band trok het zich wel enorm aan. Ze hebben er zelfs aan gedacht om te stoppen."

Nog een sprong?
Gelukkig voor de
muziekliefhebber ging zijn favoriete band niet met pensioen. Kok is er dit jaar weer bij om Pearl Jam aan het werk te zien. "Ik heb er enorm veel zin in. Ik denk overigens niet dat hij dit jaar weer zo'n sprong waagt. Vroeger mocht toch net iets meer."

Lees ook: Wisselvallig weer tijdens Pinkpop: Zon en flinke buien

Hieronder kun je nog één keer genieten van de legendarische sprong.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen