Overslaan en naar de inhoud gaan

Lege schappen in supermarkten: 'Maar we zitten safe'

Geplaatst opvrijdag 13 maart 2020 - 16:06

Supermarkten in Limburg merken dat klanten door de coronacrisis gretig inslaan.

"Mensen nemen niet twee, maar vier producten mee. En klanten zijn minder kritisch in wat ze meenemen", zegt de Maastrichtse Albert Heijn-supermarktmanager Frank Ackermans. Ook Jan Linders, Plus en Aldi zien dat er beduidend meer verkocht wordt.

Video: L1

Minder kritisch
Want waar klanten normaliter bijvoorbeeld een 1,5 literpak melk van een specifiek merk willen hebben, blijkt volgens filiaalhouders - die niet allemaal bij naam genoemd willen worden - het winkelend publiek nu minder kritisch, zij het deels gedwongen: producten worden in de breedte meer verkocht. Dat meer lege vakken het gevolg zijn, wordt daarmee onvermijdelijk. En de drukte in de winkels blijft, onder meer volgens Aldi Nederland, alleen maar toenemen.

Geen toiletpapier
Lege schappen zonder toiletpapier.
Foto: L1

Run op artikelen
Er is een run op bepaalde, vooral houdbare artikelen ontstaan: mensen slaan vooral artikelen als aardappelen, pasta, afbakbrood, rijst en water in. Bovendien vliegt het toiletpapier haast de filialen uit. De schappen zijn leger, de winkels voller. "En ik zie veel meer Belgen in mijn winkel", zegt Ackermans. "Die slaan behoorlijk in. Het is duidelijk dat de volumes en aantallen hoger zijn. Maar bij het personeel is er - in algemene zin - geen paniek."

In een Aldi-filiaal in dezelfde stad slaat het winkelend publiek geen vak over: de brood- en groente-afdeling liggen volledig leeg.

Zelfscan
Lange rijen bij kassa's is een veelvoorkomend beeld. Verschillende supermarkten vragen klanten bij die kassa's gebruik te maken van het zelfscansysteem. Ook wordt gevraagd om te pinnen in plaats van contant af te rekenen om fysiek contact met caissières te vermijden.

Bewustwording
Wie toch cash betaalt, mag dat geld op een platformpje leggen in plaats van het aan personeel te overhandigen. Of het besmetting voorkomt is de vraag, maar het draagt wel bij aan de bewustwording. Verder zijn er om dezelfde reden bijvoorbeeld minder proeverijen in winkels.

Leveren
Supermarktmanagers wijzen erop dat door automatische bestelsystemen de winkelvoorraden op zaterdag verder op peil zullen raken. Aldi laat weten dat er goed wordt samengewerkt met leveranciers. "Daar waar de vraag extra stijgt, wordt meer uitgereden. We verwachten dan ook dat klanten de komende periode gewoon boodschappen kunnen blijven doen bij onze winkels", aldus een woordvoerder van de keten.

Ook bij Jan Linders en Plus zijn er vooralsnog geen problemen in de bevoorrading. De woordvoerders van beide ketens geven bovendien aan dat er gehandeld wordt naar adviezen van het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL).

Supermarkt Meerssen lange rij
Lange rijen in de supermarkten.
Foto: L1

'We zitten voorlopig safe'
Volgens de directeur van dat CBL, Marc Jansen, is er geen reden tot hamsteren. "Er is genoeg voedsel en je kunt elke dag gewoon je boodschappen doen", zo zegt hij vrijdag tegen de NOS. "Je moet het nu zien als een kerstperiode in het voorjaar. Daarbij exporteren we in Nederland meer dan vier keer zoveel als we hier consumeren. Dus er is genoeg voedsel beschikbaar. Voorlopig zitten we echt safe."

Jongeren
En een geluk bij een ongeluk: de extra handen die nodig zijn om de schappen te vullen, dienen zich - in ieder geval bij de Maastrichtse Albert Heijn - haast vanzelf aan. "Jongeren die geen les kunnen volgen op hun hogeschool of universiteit, komen graag werken", aldus Ackermans.

Lees hier alles over het coronavirus

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen