Overslaan en naar de inhoud gaan

Lege plekken, toch wachtlijsten in zorgcentra

Geplaatst opdinsdag 14 juli 2020 - 13:49

Veel kamers in Limburgse zorgcentra staan leeg, ondanks dat er wachtlijsten zijn. Ouderen die in aanmerking komen voor een plaats maken daar geen gebruik van, onder meer uit angst voor corona.

Dat blijkt uit een rondgang van L1.

Coronabesmetting
Zo staan er bij Zuyderland 105 mensen op de wachtlijst en zijn er 84 plekken vrij. Daarvan worden er 50 de komende weken opgevuld. "Familie en naasten zijn bang voor coronabesmetting. Er wordt gevreesd dat verpleeghuizen opnieuw maanden dicht gaan als er een nieuwe uitbraak komt", zegt Vanessa Bodewes van Zuyderland. De zorginstelling benadert mensen op de wachtlijst actief om hen te informeren dat verpleeghuizen weer open zijn, coronavrij en in de toekomst niet meer zo lang dicht gaan.

In verzorgingstehuis Hoogstaete in Sittard, dat onderdeel is van Zuyderland, raakte een flink aantal bewoners besmet met het coronavirus.

Lees ook: 'Opnieuw bewoner Hoogstaete overleden aan corona'

Lege plekken
In een aantal verzorgingstehuizen van Proteion zijn momenteel veel lege plekken. In sommige verzorgingscentra was corona deels de oorzaak. Op andere locaties spreken ze van een natuurlijk verloop. "We hebben relatief weinig wachtende, maar we hebben wel nog plekken op te vullen", zegt Helen Aarts, manager van meerdere zorgcentra van Proteion. "Afgelopen periode zijn mensen die in aanmerking kwamen voor een plek wat terughoudender geweest. Nu zien we dat velen graag willen komen. We proberen momenteel de meeste plekken te vullen", vertelt Aarts. Ook De Zorggroep kampt met lege plaatsen, maar er is geen lange wachtlijst. "De stroom patiënten die vanuit het ziekenhuis naar een verpleeghuis komt weer op gang. De stroom patiënten die vanuit huis wordt opgenomen, volgt dankzij de versoepeling van de bezoekregeling", laat Anouschka Bänziger van De Zorggroep weten.

Zorg verzorging bejaarde ouderen dementie
Foto: VieCuri

Geen bezoek
Bij Envida zagen ze ook een terugloop van bewoonde plekken. In de afgelopen periode zijn in verzorgingstehuizen meer cliënten gestorven dan normaal. Volgens de instantie was het bezoekverbod de grootste drempel waardoor er minder opnames waren in de afgelopen periode. Het bezoekverbod is momenteel overal opgeheven. "Andere oorzaken zijn dat de doorstroming vanuit ziekenhuizen stokte en mensen zelf afzagen van opname", laat woordvoerder Mariëtte Stuijts weten. Momenteel heeft Envida 166 niet actief wachtende en één actief wachtende. Dat houdt in dat actief wachtende cliënten binnen een zes weken een plek moeten krijgen en niet actief binnen één jaar. De meeste niet actief wachtende wachten op een plek binnen een voorkeurslocatie.

Cicero Zorggroep, dat veertien zorglocaties in Zuid-Limburg telt, laat weten dat er relatief veel plekken zijn vrijgekomen. "Potentiële bewoners en hun mantelzorgers waren terughoudend. Enerzijds angst vanwege corona en anderzijds door het bezoekverbod dat toen van kracht was", zegt Astrid Mertens, manager communicatie Cicero Zorggroep. "Inmiddels is het tij gekeerd binnen Cicero en is de bezetting binnen de zorgcentra nog slechts iets lager dan vóór de coronacrisis."

verpleeghuis ouderen zorg verpleging verzorging bejaardenhuis (stock)
Foto: iStock

Voorkeurslocatie
"Een andere reden waarom mensen niet direct doorstromen, is vanwege de situatie van de persoon of de capaciteit op een voorkeurslocatie", zegt Bänziger. "Een plek moet ook geschikt zijn voor de zorg die een specifieke patiënt nodig heeft", zegt Paulette van Lierop van MeanderGroep. Daarover is er contact met iedereen op de wachtlijst. Het is geen 'statische' wachtlijst. Dat betekent dat de lijst niet in chronologische volgorde wordt afgewerkt, maar voor elke plek kijkt een instelling welke patiënt daarvoor in aanmerking komt. "Wanneer de persoon nu ervoor kiest om niet opgenomen te worden, zal dit niet ertoe leiden dat hij of zij onderaan de lijst komt te staan," vertelt Aarts "Er wordt altijd gekeken naar urgentie."

Meer sterfgevallen
In veel zorgcentra zijn sinds begin dit jaar plekken vrijgekomen. Tegelijkertijd zijn er wachtlijsten, zo blijkt uit cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Volgens de NZa zijn er landelijk 5.861 plekken in verpleeghuizen vrijgekomen tussen de tweede week van 2020 en eind mei. Het betekent dat de bezettingsgraad in de verpleeghuizen met 4 procent is gedaald. Dat komt door hogere sterfte. Van 9 maart tot en met 14 juni zijn 5.502 meer mensen met recht op langdurige zorg overleden dan normaal. Het is niet duidelijk hoeveel van hen aan het coronavirus zijn overleden.

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen